Nahrimed Haber

1 Aydır Devre Dışı Olan Hubble, Derin Uzaydan İki Yeni Fotoğraf Paylaşarak Göreve Döndüğünü Gösterdi

Uzay - 2 yıl önce 0 Yorum
Uzay 1 Aydır Devre Dışı Olan Hubble, Derin Uzaydan İki Yeni Fotoğraf Paylaşarak Göreve Döndüğünü Gösterdi
Hubble Uzay Teleskobu, 1 aylık uzun bir tatilin(!) ardından derin uzaydan birleşmekte olan iki galaksinin ve Samanyolu’ndan üç kat büyük devasa bir sarmal gökadanın fotoğraflarını paylaşarak iş başı yaptığını kanıtladı.

Görev başında 30. yılını doldurmasına rağmen hala dünyanın evrene bakan gözü konumunda bulunan Hubble Uzay Teleskobu, 1 ay gibi oldukça uzun bir süre devre dışı kaldıktan sonra 17 Temmuz itibarıyla yeniden çalışmaya başlamıştı. Hubble, çalışmaya başlar başlamaz derin uzaydan iki yeni fotoğraf paylaşarak adeta göreve geri döndüğünü kanıtladı.

Uzay Teleskobu göreve yeni başlamış olduğundandır ki Hubble’ın paylaşmış olduğu fotoğraflar siyah beyaz olarak yayınlandı. Yine de her iki görüntünün de yüz milyonlarca ışık yılı uzaklıkta olduğunu hatırladığımızda Hubble’ın evreni inceleme konusundaki başarısını takdir etmekten başka yapacak bir şey kalmıyor.

Birleşmekte olan iki galaksinin durumunu gösteren fotoğraf

nasa ikiz galaksiler

Hemen yukarıda görmüş olduğunuz ilk fotoğrafta 297 milyon ışık yılı uzaklıktaki, ARP-MADORE2115-273 olarak adlandırılan bir çift gökadanın kozmik dansına şahitlik ediyorsunuz. Çekim kuvvetleri ile birbirlerini çekerek iç içe geçmiş olan iki galaksi, uzun yıllar sonra tek bir galaksi haline gelecek. Ancak bunu görmeye en azından bizim ömrümüz yetmeyecek.

nasa sarmak galaksi

Yukarıda görmüş olduğunuz ikinci fotoğrafta ise ARP-MADORE0002-503 adlı oldukça uzun kollara sahip devasa bir sarmal gökada görüyorsunuz. Dünyadan 490 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bu devasa sarmal gökadanın devasa kollarının 163.000 ışık yılı yarıçapına kadar uzandığı ifade ediliyor ki bu, ARP-MADORE0002-503’ün galaksimiz Samanyolu’ndan 3 kat daha geniş olduğu anlamına geliyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap