Nahrimed Haber

23 Yaşında İddialı Bir Girişimci Tarafından Kurulan Turkuaz Hava Yolları’nın İflasla Sonuçlanan İlginç Öyküsü (Atatürk Havalimanı’nda Deve Bile Kesmişler!)

Sektörel - 11 gün önce 0 Yorum
Sektörel 23 Yaşında İddialı Bir Girişimci Tarafından Kurulan Turkuaz Hava Yolları’nın İflasla Sonuçlanan İlginç Öyküsü (Atatürk Havalimanı’nda Deve Bile Kesmişler!)
23 yaşında bir girişimci tarafından büyük umutlarla kurulan ve göklerdeki macerası beklenenden de kısa süren bir hava yolu şirketimiz var. Turkuaz Hava Yolları! Peki ne oldu da göklerdeki macerası son buldu dersiniz? Kemerlerinizi bağlayıp, koltuğunuzu dik konuma getirdiyseniz bu öyküyü incelemeye başlayalım.

2008 yılında, 23 yaşındaki Hidayet Aydoğan tarafından kurulan Turkuaz Hava Yolları, rakipleri Pegasus ve Türk Hava Yolları’na kafa tutarak sektöre iddialı bir giriş yapmıştı.

Sektöre ilk adım attığında oldukça büyük hedefleri olduğunu belirten ve dikkat çekici hamleler yapan bu hava yolu şirketinin ticari yolculuğu pek de umulduğu gibi gitmeyecekti…

Dikkat çekici hamleler derken abartmıyorduk. Turkuaz Hava Yolları uçaklarını teslim aldığında deve kestirmişti!

Turkuaz Hava Yolları Uçağı

Turkuaz Hava Yolları ilk kurulduğunda yalnızca iki adet Airbus uçağa sahipti ve bahsettiğimiz iki uçağın teslimatının ardından kurucu Hidayet Aydoğan bu mutluluğunu deve keserek kutlamıştı. Evet deve!

Hidayet Aydoğan’ın daha önce de Atatürk Havalimanı’nın apronunda deve kestiği ve bunun da yabancı basına yansıdığı biliniyor.

Bu abartılı kutlamasıyla gerek yurtiçi gerekse yurt dışındaki basının dikkatini çeken Aydoğan, bir konuda daha dikkat çekmiş ve eleştiri almıştı.

Hürriyet tarafından yapılan haberde, kendisinin 23 yaşında olması sebebiyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hava yolu şirketinin genel müdürü olmak için 5 yıl tecrübeye sahip olmak gerektiği konusundaki kurala uymadığı belirtiliyor.

İşte böylece Turkuaz Hava Yolları sektöre çarpıcı bir giriş yapıyor.

2010 yılında uçuşlara başlayan şirket, bir süre sonra tarifeli uçuşlara da başlıyor ve büyük bir kampanya yapıyor.

Kampanya kapsamında yurtiçi biletlerini neredeyse otobüs bileti parasına satacağını belirtiyor.

Hedeflerinden diğerininse 5 yıl içinde 50 uçaklık bir filoya sahip olmak olduğunu açıklıyor.

Fakat işler hiç de istenildiği gibi gitmiyor ve yaklaşık 2 ay sonra uçuşların bir kısmı durduruluyor.

Turkuaz Hava Yolları

Önce, Almanya uçuşları durduruluyor daha sonraysa iç hat uçuşları. Tarifeli uçuşlara son veren şirket, kiralamalara ve charter uçuşlara devam edeceğini açıklıyor.

Bunun sebebininse şirketin yaşadığı finansal problemler olduğu belirtiliyor.

Ocak 2011’e gelindiğindeyse, şirket başka bir hava yolu şirketine olan borcu nedeniyle icralık oluyor.

İlerleyen zamanında, Turkuaz Hava Yolları’nın merkezi boşaltılıyor ve çalışanların da maaşlarının ödenmediği belirtiliyor.

Mart 2011’deyse, Turkuaz Hava Yolları’ın işletme ruhsatı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından iptal ediliyor.

Buna ek olarak şirketin 60 milyon dolarlık bir borcu olduğu ve bu sebeple uçaklarının da haczedildiği belirtiliyor.

Bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Daha sonra Jet Fadıl bu şirkete talip olmuşu.

Jet Fadıl olarak bilinen Fadıl Akgündüz, Turkuaz Hava Yolları’nı helal uçuş konseptiyle muhafazakâr bir yaklaşımla yeniden yapılandırmayı planlamıştı.

Ancak, bu planlar da gerçekleşmedi ve Turkuaz Hava Yolları’nın ticari faaliyetleri beklentilerin çok altında kalarak sona erdi.

Türk şirketleriyle ilgili diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap