Nahrimed Haber

Apple’dan Yapay Zekâ Özelliklerinin Getirdiği Endişeler Hakkında Rahatlatıcı Açıklama: Kişisel Verileriniz Böyle Korunacak

Yapay Zeka - 13 gün önce 0 Yorum
Yapay Zeka Apple’dan Yapay Zekâ Özelliklerinin Getirdiği Endişeler Hakkında Rahatlatıcı Açıklama: Kişisel Verileriniz Böyle Korunacak
Apple, yapay zekâ özelliklerinin getirdiği güvenlik endişeleriyle ilgili kullanıcıları rahatlatacak bir açıklama yaptı ve verilerin nasıl korunacağını detaylandırdı.

Apple, WWDC 2024’le birlikte “Apple Intelligence” olarak isimlendirdiği yapay zekâ özelliklerini nihayet bizlerle buluşturdu. Tahmin edebileceğiniz gibi iPhone, iPad ve Mac için sunulacak bu özellikler, bazı güvenlik sorularını beraberinde getirdi ve kullanıcıları verilerinin nasıl toplanacağı konusunda endişelendirdi. Hatta Elon Musk, OpenAI modellerini işletim sistemine getirmesinin büyük bir güvenlik ihlali olacağını söyleyerek Apple’ı sert bir şekilde eleştirmişti.

Şirket, bu endişeleri göz önüne alarak nasıl hassas verileri koruyacağına dair bilgiler paylaştı. Bunun için yepyeni bir yol geliştirdiğini söyleyen şirket, verilerin özel bir bulutta tutulacağını ifade etti.

Apple’ın yapay zekâ özellikleri, olabildiğince cihaz içinde çalışacak, buluta geçmesi durumunda verilere hiçbir şekilde erişilemeyecek

Apple, gizlilik odaklı sisteminin önceliğinin yapay zekâ görevlerini cihazlarda yerel olarak yerine getirmek olduğunu söylüyor. Yani olabildiğince buluta gerek kalmadan, direkt olarak cihaz içi modelleriyle özellikler çalıştırılacak. Ancak bulut hizmetleri gerekirse ve bu şekilde veri alışverişi yapılırsa veriler şifrelenecek ve daha sonra silinecek.

Şirket, bu sisteme “Özel Bulut Bilişimi” ismini verdiğini söylerken kullanıcıların gizliliğinin korunacağını ve güvenliğin sağlanacağını ifade ediyor. Ayrıca sistemin bağımsız güvenlik araştırmacıları tarafından doğrulanmaya tabi olacağının da altını çiziyor.

Bilindiği üzere Google’dan Meta’ya kadar birçok şirket kişisel verileri toplayıp depolamasıyla biliniyor. Apple ise bunun tam tersini yapacağını belirtmiş. Teknoloji devi, buluta geçen verilerin sadece yapay zekâ görevlerini yerine getirmek için kullanılacağını, şirket tarafından hiçbir şekilde erişilebilir olmayacağını belirtmiş. Bu, modelin işlemini tamamladıktan sonra ve hatta kalite kontrolü veya hata ayıklama gibi durumlarda da geçerli olacak.

Kısacası Apple’In aktardığına göre kullanıcıların özel fotoğraflardan mesajlara kadar tüm hassas verileri korunacak ve yapay zekâ özellikleri verileri suistimal etmeyecek. Apple’ın ana kârının donanımdan geldiğini biliyoruz. Bu yüzden veri toplama konusunda diğer teknoloji devlerine kıyasla daha az öne çıkıyordu. Tabii ki geçmişte bazı sızıntılarla gündeme gelmişti. Yapay zekânın bu konuda ne kadar güvenli olacağını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.


Yorumlar (0)

Yorum Yap