Nahrimed Haber

Avrupa Birliği, Uçtan Uca Şifrelenenler de Dahil Tüm Mesajları İncelemenin Peşinde

Sosyal Medya Avrupa Birliği, Uçtan Uca Şifrelenenler de Dahil Tüm Mesajları İncelemenin Peşinde
Avrupa Birliği’nin çocukların cinsel istismarını engellemek için hazırladığı yeni yasa, mesajların gizliliğini tamamen ortadan kaldırabilir.

Avrupa Birliği, dijital mesajların bloklar hâlinde incelenebilmesini mümkün kılacak yeni yasa tasarısında artık son aşamalara gelmiş durumda. Yeni dönemde mesajlar, uçtan uca şifrelenmiş bile olsalar incelenebilecek. Mesajlarla birlikte fotoğraflar, linkler ve diğer içerikler de incelemeye dahil edilecek. 

Her uygulamada bu durumla ilgili bir bilgilendirme mesajı gösterilecek. Mesajlarının incelenmesine izin vermeyenler ise bağlantı ya da görsel gönderemeyecek. Yeni yasanın en karmaşık kısmı ise uçtan uca şifreli mesajlar. Avrupa Birliği hem bu mesajların gizliliğini destekliyor hem de çocuk istismarı içeriklerinin en çok bu şekilde paylaşılmasından dolayı inceleme talep ediyor. 

İlk olarak 2022 yılında teklif edilmişti

sosyal medya

Yeni düzenleme ile birlikte servis sağlayıcılar tarafından mesajlar yüklenirken inceleme gerçekleştirilecek. Yeni moderasyon sistemiyle Signal, WhatsApp ve Messenger’da gönderiler şifrelenmeden önce incelenecek. Bununla beraber bu incelemede her mesajın içeriğinin mi inceleneceği yoksa örüntü mü aranacağı henüz bilinmiyor. AB daha önce 2022’de de benzer bir düzenleme önermiş ancak parlamento bu teklifi kabul etmemişti. 

Teknoloji üreticileri ise bu uygulamanın hayata geçmemesi için çağrılarda bulunmaya başladı. Telegram Başkanı Meredith Whittaker ise bu düzenlemenin yasalaşması durumunda uygulamanın AB’de hizmet vermeyi durduracağını zira uçtan uca şifrelemenin etkisiz hâle geleceğini belirtti. 

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?


Yorumlar (0)

Yorum Yap