Nahrimed Haber

Avrupa da Çinli Elektrikli Otomobillere Ek Vergi Getirdi! Her Markaya Farklı Oranda Vergi Bindirilecek

Otomobil - 13 gün önce 0 Yorum
Otomobil Avrupa da Çinli Elektrikli Otomobillere Ek Vergi Getirdi! Her Markaya Farklı Oranda Vergi Bindirilecek
Türkiye’den sonra Avrupa’dan da Çin’e elektrikli otomobil darbesi geldi. AB, önümüzdeki aydan itibaren Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere uygulanan gümrük vergisini %38’lere kadar varan oranda artırmayı planlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de Çin’den gelen otomobiller konusunda önemli bir hamle yapılmıştı. Resmî Gazete’de yayımlanan bir kararla artık Çin’den gelen içten yanmalı otomobillerin de %10’a ek olarak %40’lık ilave gümrük vergisine tabi tutulacağı ifade edilmişti. Öncesinde bu ilave vergi sadece yine Çin’den gelen elektrikli araçlarda vardı.

Şimdi ise Çin’e yönelik bir hamle de Avrupa Birliği’nden geldi. Birçok haber kaynağından gelen bilgilere göre Avrupa Komisyonu, Çin’den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik gümrük vergisini %10’dan %25 seviyelerine kadar çıkarma kararı aldı ve bunu markalara bildirdi. Kararın, 4 Temmuz civarında uygulamaya konulmasının beklendiği de eklendi.

AB’nin vergileri, markadan markaya değişecek

Buna ek olarak her markaya aynı vergi uygulanmayacağı, oranların değişeceği de gelen bilgiler arasında. AB ile iş birliğine gitmeyen markalara uygulanan vergiler %38’e kadar ulaşabilecek. İş birliğine gidenlerde ise %21 oranında vergi uygulanacağı belirtilmiş. AB’nin bu hamlesi, Çinli şirketlerin uygun fiyatlı elektrikli araçlar nedeniyle markaları zorlamasının ardından geldi.

Bunun dışında Gazeteci Emre Özpeynirci de markalara uygulanacak vergiler hakkında bilgileri paylaştı. Özpeynirci’nin paylaştığı verilere baktığımızda, dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi BYD’nin iş birliğine gittiğini ve bu yüzden %17,4’lük vergiye tabi olacağını görüyoruz. Öte yandan Geely ise %21 oranında vergiyle karşı karşıya kalacak.

Listede en çok dikkat çeken kısım ise MG gibi şirketleri bünyesinde bulunan SAIC Group’a uygulanan vergi. AB’nin otomobil devine %38 civarında bir vergi uygulayacağını görebiliyoruz.

Karardan sadece Çinli şirketler değil, Çin’de elektrikli araç üretimi yapan BMW, Mercedes-Benz, Renault, Tesla gibi batılı şirketler de etkilenecek. Bu şirketlerin AB ile iş birliğine gidip gitmediği ve ne kadar vergiye tabi olacakları konusunda bir bilgi yok. Ancak The Guardian, kaynaklarından Model 3’ü Avrupa’ya Çin’den getiren Tesla’nın AB ile anlaştığını ve %21’lik vergiyle karşılaşabileceği bilgisini almış.

Avrupa’nın Çin’den gelen araçlara getirdiği ek gümrük vergisinin Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini göreceğiz. Ülkemizdeki %40’lık ek vergi dışındaki %10’luk normal gümrük vergisinin uyum çerçevesinde artıp artmayacağı merak konusu.


Yorumlar (0)

Yorum Yap