Nahrimed Haber

BBC’nin İzleyicileri Fena Trollediği Spagetti Ağaçları Şakası: Gerçekten İnanmışlar!

Yaşam - 2 gün önce 0 Yorum
Yaşam BBC’nin İzleyicileri Fena Trollediği Spagetti Ağaçları Şakası: Gerçekten İnanmışlar!
1950’lerin sonlarında, BBC haber ekibi, 1 Nisan şakası yayımlamaya karar verdi ve sahte bir program oluşturdular. Konu, spagetti ağaçlarından hasat yapmaktı.

Spagetti ağaçları ve spagetti hasadı; BBC’nin güncel olayları, toplumu, kültürü ele aldığı “Panorama” adlı son derece saygın ve ciddi bir program tarafından 1957 senesinin 1 Nisan’ında yapılan bir şakaydı.

Zamanında spagetti, Birleşik Krallık’ta yaygın olmadığından şakaya inananlar olmuştu. Televizyonda yayımlanan ilk 1 Nisan şakası olduğu iddia edilen bu komik olayın detaylarını anlatalım.

Ciddi bir programda, absürt bir yayım yapıldı.

televizyon şakası

Panorama adlı programda, İsviçre’nin Ticino şehrinde, ağaçlardan yıllık spagetti hasadı gerçekleştiren bir aile gösterilmişti. Kadınlar, spagettileri ağaçlardan dikkatli bir şekilde toplayıp kuruması için güneşe bırakıyordu.

1 nisan şakası

Programın sunucusu, şiddetli don olaylarının spagettinin tadını bozması sebebiyle her sene Mart ayının sonunda Avrupa’daki spagetti hasatçılarının çok endişelendiğini, yetiştiricilerin nesiller boyu süren sıkı çalışmalar sayesinde her bir spagetti telinin nasıl her zaman aynı uzunlukta büyüdüğünü anlatıyordu. Hatta spagetti kurdunun tarlalara tahribatından bile bahsedilmişti.

İşte programın orijinal versiyonu:

Şakaya inananlar olmuştu!

spagetti

Birleşik Krallık’ta o dönemler spagetti yaygın olarak tüketilen bir yiyecek olmadığından kimileri inanıp spagetti tohumlarını nereden alacağını araştırmaya çalışırken kimileri hiçbir komik yanı olmadığını düşünüp BBC’nin izleyicilerini kandırdığı ve programın, medyanın dürüstlüğü konusunda kamuoyunda tartışmalara yol açtığını söyleyerek eleştiri yağmuruna tutmuştu.

Şakanın üstünden uzun yıllar geçtikten sonra programın yapımcısıyla yapılan röportajda, bundan hiç pişmanlık duymadığını söyledi. Ayrıca şunları ekledi:

“İnsanların televizyonda gördükleri her şeye inanamayacaklarını bilmelerinin ve buna karşı biraz eleştirel bir tutum benimsemeleri gerektiğinin farkında olmalarının iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum."

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap