Nahrimed Haber

Bilim İnsanları İlk Kez Şempanzelerin Gorilleri Öldürdüğüne Tanık Oldu

İnternet - 2 yıl önce 0 Yorum
İnternet Bilim İnsanları İlk Kez Şempanzelerin Gorilleri Öldürdüğüne Tanık Oldu
Loango Ulusal Parkı’nda yaşanan olayda şempanzeler, gorillere saldırdı ve 2 bebek gorilin ölümüne sebep oldu. Bilim insanları, bunun daha önce hiç yaşanamadığını ve sebebinin bozulan doğal denge olabileceğini söyledi.

Şempanzeler ve goriller bölgelerini savunan ve yeri geldiğinde saldırgan olabilen canlılardır. Fakat bu iki türün birbirleriyle savaşması pek de duyulmuş bir şey değil. Şempanzeler ve goriller genelde kendi bölgelerine giren diğer canlılara karşı saldırgan olmalarıyla bilinirler.

Ancak bilim insanları, 2019 yılında yaşanan şempanzelerin gorillerle kavga etmesini, hatta gorillerin öldürülmesi olayını oldukça şaşırtıcı buluyor. Bu kavganın sebebinin bozulan doğal denge ve küresel ısınma olabileceğini söyleyen bilim insanları, bu durumu endişe verici buluyorlar.

Küresel ısınma dengeleri değiştiriyor

Loango Ulusal Parkı’nda yaşanan bu olayda, şempanzeler gorillerle kavgaya girdi ve bazı gorilleri öldürdü. Bilim insanları, küresel ısınma yüzünden hızla azalan yiyecek kaynaklarından dolayı bu kavganın başlamış olabileceğinden şüpheleniyor.

Küresel ısınma sebebiyle bozulan doğal denge, pek çok canlının yiyecek kaynaklarının azalmasına ve bu hayvanların saldırganlaşmasına neden oluyor. Küresel ısınmanın ana sebebi de insanlar olduğu için hayvanların saldırganlaşması ve birbirlerini öldürmeye başlaması insanların suçu oluyor.

Maymun türleri daha önce birbirlerine saldırmamıştı

Loango Ulusal Parkı’ndaki araştırmacılar, yıllardır o parkta bulunan maymun türlerinin ilişkilerini, avlanma ve beslenme türlerini, iletişim yeteneklerini ve gruplaşmalarını inceliyordu. Ne Loango’da ne de başka bir yerde bu tür bir kavga olayının kayıtlara geçmemesi, bu hayvanların artık daha saldırgan ve tehlikeli olduklarına işaret ediyordu.

Sadece gorillerin çıkardığı göğüs yumruklama sesini duyduğumuzda, bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamıştık” diyen araştırmacılar, bu maymun türlerinin genelde ortaklaşa beslendiklerini ve birbirleriyle barış içinde yaşadıklarını belirtiyor.

Bugüne dek iki saldırı olayı yaşandı

Araştırmacılar bugüne dek iki kez şempanze-goril kavgasının yaşandığını ve ikisinin de ölümcül sonuçları olduğunu belirtti. Şubat 2019’daki ilk kavgayı anlatan araştırmacılar, “ İlk başta şempanze seslerini duyduk ve şempanzelerin kendi aralarında sesler çıkardıklarını düşündük. Fakat şempanze seslerinin hemen ardından gelen goril seslerini duyduğumuzda bunun normal olmadığını anladık” dedi.

İlk olayda 27 şempanze, 5 gorile saldırmıştı. 4 gorilden bir tanesinin yavrusu, annesinden ayrı düştüğü için şempanzeler tarafından öldürüldü. Diğer goriller ise kaçmayı başardı.

İkinci olay ise birincisine çok benzer şekilde gerçekleşiyor. Aralık 2019’da gerçekleşen olay 80 dakika sürmüş ve yine aynı gruptan 27 şempanzenin 7 gorile saldırması sonucu başka bir bebek gorilim ölümü ile sonuçlanmıştı.

Görünen o ki insanlığın dünyanın dengesini bozması, hayvanların vahşileşmesine ve birbirlerini öldürmesine kadar gidiyor. Belki de daha dikkatli olsaydık, bu olayların hiçbirisi yaşanmayabilirdi.


Yorumlar (0)

Yorum Yap