Nahrimed Haber

Bomba İddia: Türkiye’deki Politikacıları ve Gazetecileri İzlemek İçin de Kullanılan Casus Yazılım, 10’dan Fazla Ülkenin Hükümetine Satılmış

Yazılım - 2 yıl önce 0 Yorum
Yazılım Bomba İddia: Türkiye’deki Politikacıları ve Gazetecileri İzlemek İçin de Kullanılan Casus Yazılım, 10’dan Fazla Ülkenin Hükümetine Satılmış
The Guardian’ın öncülüğünde yapılan bir araştırmaya göre İsrail merkezli teknoloji şirketi NSO Group’un kötü amaçlı yazılımı Pegasus, en az 10 ülke hükümeti tarafından aktif olarak kullanılıyor. İddialara göre Pegasus üzerinden takip edilen kişi sayısı 50 bine ulaşmış durumda.

Geçtiğimiz hafta sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Microsoft’un Türkiye’de de kullanılan bir kötü amaçlı yazılımı etkisiz hale getirdiğinden bahsetmiştik. Tüketiciler, daha bu olayın etkisinden kurtulamamışken şimdi benzer bir olay yaşandı. Yapılan bir araştırmaya göre İsrailli teknoloji şirketi NSO Group tarafından geliştirilen kötü amaçlı yazılım Pegasus’un en az 10 ülkenin hükümeti tarafından kullanıldığı iddia edildi.

Pegasus, oldukça popüler bir kötü amaçlı yazılım. Kullanıcıların bilgisi dahi olmadan telefonların arama kaydı, mikrofon, kamera, ses kayıtları, rehber ve galeri gibi bölümlerine ulaşabilen bu yazılım, hedefin attığı her adımın takip edilmesini sağlıyor. İşte yapılan araştırma; bazı hükümetlerin politikacı, avukat, gazeteci ve aktivistleri takip etmek için bu yazılımı kullandığını, bu hükümetlerin NSO Group müşterisi olduğunu söylüyor.

Araştırmaya göre Türkiye’den 500 civarı telefon numarası, Pegasus aracılığıyla izlendi

Pegasus

NSO Group ile ilgili çarpıcı araştırma, 17 şirket tarafından yapıldı. Bu şirketlerin başında The Guardian yer alıyordu. Ayrıca dünyanın önde gelen medya kuruluşları da bu araştırmanın paydaşlarındandı. Peki, bu araştırmaya göre hangi hükümetler, İsrailli teknoloji şirketinin kötü amaçlı yazılımını kullanarak 50 binden fazla kişinin takip edilmesine sebep olmuştu?

The Guardian tarafından yapılan açıklamalara göre Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas, Meksika, Macaristan, Suudi Arabistan, Hindistan, Ruanda ve Kazakistan başta olmak üzere en az 10 ülkenin hükümeti, Pegasus isimli kötü amaçlı yazılımı kendi amaçları uğruna kullandı. The Guardian; din adamlarından başbakanlara kadar pek çok kişinin takip edilenler listesinde olduğunu, önümüzdeki günlerde bir liste yayınlayacaklarını ve bu listede Pegasus’un hedefi haline gelen kullanıcıların kimlik bilgilerinin açıklanacağını duyurdu.

The Guardian

Bu arada, The Guardian’ın yaptığı açıklamalara göre Türkiye’den 500 civarında telefon numarası, Pegasus kurbanı olmuş durumda. Bunların tümünün kim oldukları bilinmiyor ancak edinilen bilgilere göre Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Kaşıkçı davasını yürüten İrfan Fidan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yasin Aktay, Pegasus aracılığıyla takip edilen isimler arasında yer alıyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap