Nahrimed Haber

Depresyonda Olanların Vücut Sıcaklığının Çok Daha Fazla Olduğunu Gösteren Araştırma: Tedavilerde İşe Yarayabilir!

Bilim - 11 gün önce 0 Yorum
Bilim Depresyonda Olanların Vücut Sıcaklığının Çok Daha Fazla Olduğunu Gösteren Araştırma: Tedavilerde İşe Yarayabilir!
Yeni bir çalışma, depresyon ile vücut sıcaklığı konusunda bağlantı olabileceğini ortaya koydu. Buna göre depresyondan muzdarip olanlarda vücut sıcaklığı çok daha yüksek oluyor.

Depresyon günümüzün en büyük problemlerinden biri konumunda. Öyle ki dünyada yüz milyonlarca insanın bu durumdan muzdarip olduğu düşünülüyor. Bilim insanları da bu yüzden beyin ve vücutla nasıl bir ilişkisi olduğu konusunda çalışmalar gerçekleştiriyor.

Yakın zamanda ABD’deki Kaliforniya San Francisco Üniversitesinden (USCF) bir araştırma ekibi tarafından gerçekleştirilen bir çalışma, vücut sıcaklığıyla depresyon arasında garip bir ilişki keşfetti. Buglular, Scientific Reports üzerinden yayımlandı.

20 binden fazla insandan toplanan veriler, depresyonda olan insanların yüksek vücut sıcaklığına sahip olduğunu gösterdi

Aslında yüksek vücut sıcaklığı ve depresyon belirtileri arasında daha önce küçük çaplı çalışmalar gerçekleştirilmişti. Ancak bunlar hep küçük araştırmalardı. Şimdiki çalışma ise 106 ülkeden binlerce insan tarafından toplanan verileri içerdiği için daha net sonuçlar verdi

20 bin 880 bireyden 7 ay boyunca toplanan verilerin analiz edilmesi sonucunda depresyonda olan insanların daha yüksek vücut sıcaklığına sahip olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, bağlantı arasında çok farklı faktörlerin etkili olabileceğini belirtti. Depresyon, fazla ısı üreten metabolik süreçlerle ya da vücudu soğutan biyolojik fonksiyonların düzgün çalışmamasıyla ilgili olabilir. Ayrıca mental stres gibi faktörlerin de vücut sıcaklığını artırma ihtimali var. Bunların hepsi birer tahmin. Tam ilişkiyi anlamak için çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Tabii ki bu araştırma, her ne kadar çok büyük olsa da yüksek vücut sıcaklığı depresyona neden oluyor veya kesin depresyon sıcaklığı artırıyor anlamına gelmiyor. Bunun altını çizmek gerek. Ancak aralarında dikkate değer bir bağlantı olduğunu ve depresyon semptomlarını hafifletmede soğuk kalmanın etkili olabileceğini ve değişik tedavi yöntemleri uygulanabileceğini gösteriyor. Bu da milyonlarca insanın işine yaraması demek. Depresyonun ne denli büyük bir problem olduğunu düşündüğümüzde gerçekten faydalı olabileceğini söyleyebiliriz.


Yorumlar (0)

Yorum Yap