Nahrimed Haber

Devrim Otomobilinin Tasarımcısı Gündüz Sait Güngen, Hayatını Kaybetti

Yaşam - 1 ay önce 0 Yorum
Yaşam Devrim Otomobilinin Tasarımcısı Gündüz Sait Güngen, Hayatını Kaybetti
Devrim otomobilinin hayata geçirilmesinde büyük katkıları olan yüksek mimar mühendis Gündüz Sait Güngen, 99 yaşında hayatını kaybetti.

Cumhuriyet tarihinin en önemli bilim insanlarından birisi olan Gündüz Sait Güngen, 99 yaşında hayatını kaybetti. Oldukça önemli bir kariyer hayatına sahip olan Güngen, Türkiye’nin ilk yerli otomobil projesi Devrim’in yaratıcılarından biriydi. Hatta aracın ön kısmında bulunan Devrim ibaresini bizzat Gündüz Sait Güngen hazırlamış, son anda araca yerleştirmişti. 

Daha 19 yaşındayken Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bursluluk sınavını kazanıp ABD’ye giden Gündüz Sait Güngen, yüksek mimar ve mühendis olarak ülkemize geri dönmüştü. Ülkeye döndükten sonra ilk aşamada TCDD bünyesinde çalışmaya başlayan Güngen, Sivil Havacılık Genel Müdürü olarak bile görev yaptı. Bu süreçte eğitim de veren yüksek mühendis, kendisi gibi parlak zihinler yetişmesi için çabaladı.

Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla Devrim projesine katılmıştı

Gündüz Sait Güngen

Gündüz Sait Güngen’in Devrim projesine dahil olma süreci ile bizzat dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından başlatılmıştı. Aldığı talimat üzerine Eskişehir’e giden ve çalışmalara başlayan Güngen, otomobilin kaporta bölümünde çalışıyordu. Gündüz Sait Güngen, 4 adet üretilen Devrim’i 129 günde hayata geçiren 22 mühendisten biri olarak kayıtlara geçmişti. 

Devrim

Sözcü’ye konuşan Gündüz Sait Güngen’in kızı Lale Güngen Çakmak, yüksek mühendisin Devrim’e dahil olduğu süreci şu sözlerle anlattı:

"Devrim" ismi bile son anda belli olmuş

Devrim mühendisi hayatını kaybetti

Lale Güngen Çakmak, babasının Devrim projesine dahil olması ve sonrasında yaşananları ise şöyle aktardı:

Biz de Webtekno olarak hayatını kaybeden Gündüz Sait Güngen’e Allah’tan rahmet, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

Devrim efsanesini de hemen aşağıya bırakalım:

Devrim


Yorumlar (0)

Yorum Yap