Nahrimed Haber

Dünyanın En Büyük Botnet Ağının Arkasındaki İsim Yakalandı: Milyarlarca Doların Çalınmasına Neden Olmuştu!

İnternet - 26 gün önce 0 Yorum
İnternet Dünyanın En Büyük Botnet Ağının Arkasındaki İsim Yakalandı: Milyarlarca Doların Çalınmasına Neden Olmuştu!
ABD’li yetkililer, milyonlarca bilgisayarı içeren dünyanın en büyük botnet ağının başındaki ismi yakaladıklarını açıkladı. Bu botnet, yıllar içinde milyarlarca doların çalınmasına neden olan farklı türlerden suçlar için kullanılmasını sağlamış.

ABD Adalet Bakanlığı, dün yaptığı bir açıklamayla uluslararası bir ekibin, yıllardır faaliyet gösteren botnet ağının arkasındaki Çinli bir adamı tutukladığını duyurdu. Bu adamın, 35 yaşındaki “Yunhe Wang” olduğu ve botnet’i yaklaşık on yıl boyunca yürütüp suçlulara erişim sattığı ifade edildi.

Yetkililer, 911 S5 ismini verdikleri botnet ağının muhtemelen dünyanın en büyüğü olduğunu söylüyor. Bu ağ, yaklaşık 200 ülkedeki kötü amaçlı yazılım bulaşmış bilgisayarları içeriyormuş. Ayrıca kimlik hırsızlığı, çocuk istismarı, dolandırıcılık gibi amaçlara sahip suçlular tarafından kullanılıyormuş.

Milyonlarca bilgisayar ele geçirilmiş, milyarlarca dolar çalınmış!

Bakanlık, Wang’ın on yıla yakın sürede suçlulara erişim satarak en az 99 milyon dolar gelir elde ettiğini ifade etti. Wang, 24 Mayıs günü Singapur’da gerçekleştirilen bir operasyonla tutuklandı. Ayrıca Tayland gibi yerlerde de aramalar gerçekleştirdi. Yetkililer, operasyon sonucunda ayrıca 29 milyon dolarlık kripto paranın da ele geçirildiğini aktardı.

Siber suçlular, Wang’ın zombi bilgisayarlardan oluşan ağını kullanarak 2014 yılından beri finansal kurumlardan kredi kartı sahiplerine kadar birçok farklı yerden milyarlarca dolar çalmışlar. Suçluların neden olduğu toplam zararın 5,9 milyar dolardan fazla olduğu söyleniyor.

Baştaki isim Wang’ın 613 bini ABD’de olmak üzere 19 milyon Windows bilgisayarı ele geçirdiği düşünülüyor. Suçlamalara göre bu kişi, botnet’i yarısı ABD’li online hizmet sağlayıcılarından kiralanan 150 özel sunucu aracılığıyla yönetmiş. Ayrıca, kazançlarıyla ABD’den Çin’e, Tayland’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar birçok ülkeden 21 mülk satın almış. Wang’ın nasıl bir ceza alacağını zaman gösterecek.


Yorumlar (0)

Yorum Yap