Nahrimed Haber

Dünyanın Geri Kalanına Örnek Olabilir: New York’ta Çocuk ve Gençlerin Sosyal Medya Kullanımları Kısıtlanacak

Sosyal Medya Dünyanın Geri Kalanına Örnek Olabilir: New York’ta Çocuk ve Gençlerin Sosyal Medya Kullanımları Kısıtlanacak
New York, çocuk ve gençlerin sosyal medya kullanımını kısıtlayan iki yasa tasarısını onayladı. Bu yasa tasarıları, sosyal medya platformlarına da bazı yeni zorunluluklar getiriyor.

ABD’deki eyaletler, son dönemlerde çocuk ve gençlerin internet kullanımlarını sınırlamak için çeşitli adımlar atmaya başladılar. İşte bunların en yenisi New York’ta yaşandı. New York Valisi Kathy Hochul, çocuk ve gençleri internetin zararlarından korumayı amaçlayan iki yasa tasarısını onayladı. Peki bu yasa tasarıları neler içeriyor?

New York’un onayladığı yasa tasarılarından ilki, çocuk ve gençlerin verilerinin toplanmasını engelliyor. Buna göre kullanıcı rızası alınmadan veri toplanması mümkün olmayacak. Toplanan veriler de kısıtlı olacak. Öte yandan; bu verilerin satışı da kısıtlanacak. Ancak New Yorklu yetkililerin oluşturduğu düzenlemede bir yaş doğrulaması kuralı yok. Tam bir yıl sonra yürürlüğe girecek düzenlemenin nasıl uygulanabilir olacağı şimdilik belirsiz.

Çocuk ve gençlerin sosyal medya kullanımları da kısıtlanacak!

New York çocukların sosyal medya kullanımını kısıtlayacak

New York’ta onaylanan ikinci yasa tasarısı ise "SAFE" olarak isimlendiriliyor. Bu yasa tasarısı, çocuk ve gençlerin sosyal medya kullanımını kısıtlamayı amaçlıyor. Sosyal medya platformlarını bilirsiniz; sahip oldukları algoritmalar ile sizi içine çeker ve saatlerin nasıl geçtiğiniz anlamazsınız. İşte SAFE, bu algoritmanın ancak ebeveyn izniyle çalışabilmesini sağlıyor. Bu yasa tasarısı, yaş doğrulama işlemini de zorunlu kılıyor.

SAFE’in tek özelliği bu değil. Yasa tasarısı, 00.00 ila 06.00 saatleri arasında sosyal medya platformlarının bildirim göndermesini de engelliyor. SAFE’in böyle bir zorunluluk getirmesinin nedeni, çocuk ve gençlerin uyku sağlıklarını koruyabilmek. Tasarıya göre SAFE’e aykırı davranan sosyal medya şirketleri, ihlal başına 5.000 dolar para cezası ile karşılaşacaklar.


Yorumlar (0)

Yorum Yap