Nahrimed Haber

Elon Musk Bunu Beğenmedi: Jeff Bezos’tan ’SpaceX Ortaklığını’ Gözden Geçirmesi İçin NASA’ya 2 Milyar Dolarlık Teklif

Uzay - 2 yıl önce 0 Yorum
Uzay Elon Musk Bunu Beğenmedi: Jeff Bezos’tan ’SpaceX Ortaklığını’ Gözden Geçirmesi İçin NASA’ya 2 Milyar Dolarlık Teklif
Jeff Bezos, NASA yöneticilerinden Bill Nelson’a bir mektup yazdı. Bu mektupta 2 milyar dolarlık bir hibeden bahseden Bezos, NASA’nın Ay’a astronot indirecek uzay aracının inşası için oluşturduğu sözleşmeyi bir kez daha gözden geçirmesini istedi. NASA, söz konusu sözleşmeyi SpaceX’e verme kararı almıştı.

Geçtiğimiz günlerde kendi uzay taşımacılığı şirketi Blue Origin ile uzaya giden Jeff Bezos, NASA’ya devasa bir teklif götürdü. Bu teklif kapsamında NASA’ya 2 milyar dolar teklif eden Jeff Bezos, NASA’nın 2024 yılındaki uzaya insanlı iniş sözleşmesini bir kez daha gözden geçirmesini istedi. Bu sözleşme, astronotları Ay’a indirecek olan bir uzay aracının yapılmasını kapsıyor.

Bizzat Bezos tarafından kaleme alınan bir mektupla yapılan teklif, NASA’ya 2 milyar dolarlık hibe verilmesini kapsıyor. Süreç içerisindeki tüm finansal sürecin bu parayla yürütüleceğini ifade eden Bezos, ödenecek paranın yeniden alınmasından tamamen feragat edileceğini belirtiyor. NASA Yöneticisi Bill Nelson’a yazılan mektup, kurumun iştahını kabartacak gibi görünüyor.

NASA bu proje için SpaceX ile anlaşmıştı

Blue Origin

Aslına bakacak olursak NASA, Jeff Bezos’un teklifiyle ilgili sözleşmeyi geçtiğimiz aylarda ihaleye sunmuştu. Bu ihaleye SpaceX ile birlikte Blue Origin de katılmıştı. NASA, kesin kararını vermemiş olsa da ihalenin kazananının SpaceX olduğunu açıklamıştı. Yapılan yeni teklif, NASA’nın konuyla ilgili fikrini değiştirebilir gibi görünüyor. Konuyla ilgili kesin karar, ağustos ayı içerisinde açıklanacak.

Jeff Bezos tarafından yapılan teklif, gözlerin SpaceX’e yönelmesine yol açtı. Şirketin bu konuyla ilgili bir yorum yapıp yapmayacağı şu sıralar merak edilen hususlardan bir tanesi. Ancak SpaceX, şu ana kadar bu konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Bir NASA sözcüsünün ise bu teklifin haksız rekabete yol açacağını söylediği iddia ediliyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap