Nahrimed Haber

Güneş Aslında Ne Renktir? (Hayır, Sarı Değil!)

Bilim - 11 gün önce 0 Yorum
Bilim Güneş Aslında Ne Renktir? (Hayır, Sarı Değil!)
“Güneş ne renktir?” sorusunun cevabına muhtemelen birçoğumuz, sarı olarak veririz. Ancak bu konuda yanıldığınızı açık yüreklilikle söyleyebiliriz. Peki Güneş, sarı değilse hangi renktir?

Güneş, gökyüzüne baktığımızda sarı gibi gözükebilir veya battığı esnada bu renk, turuncuya veya kırmızıya çalabilir. 

Gelin, Güneş’in aslında ne renk olduğuna bakalım.

Güneş, çoğu kişinin zannettiğinin aksine sarı değil beyazdır.

güneş

Güneş, gökkuşağının tüm renklerini eşit miktarda yayar ve bu birleşim beyaz olur. Şöyle ki Dünya’nın atmosferi, bizi uzayın zorlu ortamından korur ve aynı zamanda diğer nesneleri görme şeklimizi de değiştirir.

Güneş ışığı bir prizmadan geçirildiğinde, ayrı ayrı bileşenlere ayrılır. En yüksek enerjili ışık aynı zamanda en kısa dalga boylu ve yüksek frekanslı ışıktır. En düşük enerjiye sahip olan ışık ise uzun dalga boylarına ve düşük frekanslara sahiptir.

Güneş’ten gelen beyaz ışık, atmosferde ilerlerken birçok parçacıkla çarpışır ve etrafa saçılır. Saçılmanın nedeni de oksijen, su, nitrojen ve karbondioksit atomları gibi atmosferimizde bulunan görünmez parçacıklardır.

Yani dalga boyu kısaldıkça, saçılmanın miktarı artar.

güneş

Örneğin kısa dalga boyuna sahip mavi ışık, uzun dalga boylu kırmızı ışığa göre daha büyük oranda saçılır. Bu kırılmalar ve saçılmalar sonucunda da Güneş ışınlarının gözümüze geliş açısına bağlı olarak Güneş’in rengini farklı algılarız.

Bu sebeple Güneş’in asıl rengini görmek için Dünya atmosferinin dışına çıkmak gerekir. Ek olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan çekilen fotoğraflara bakıldığında, Güneş’in aslında beyaz olduğu bariz bir şekilde görünür. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap