Nahrimed Haber

İkinci Çeyrek Rakamları Açıklandı: Avrupa’da Elektrikli Otomobil Satışları Yükselişte

Otomobil - 2 yıl önce 0 Yorum
Otomobil İkinci Çeyrek Rakamları Açıklandı: Avrupa’da Elektrikli Otomobil Satışları Yükselişte
Nisan - Haziran aylarını kapsayan ikinci çeyrek raporlarına göre Avrupa’da elektrikli araçlara olan ilgi giderek artıyor. Dizel ve benzinli araçların pazar paylarında ciddi bir düşüş yaşanırken elektrikli otomobiller yerini sağlamlaştırmaya devam ediyor.

Elektrikli otomobiller son yıllarda ABD, Avrupa ve Asya pazarında giderek güçleniyor. Gerek hükümetlerin iklim krizi ile mücadeleye yönelik aldığı ve benzinli ve dizel araçların geleceğini yakından ilgilendiren kararlar, gerek elektrikli otomobillerin giderek ’daha popüler hale gelmesi’, pazarda ciddi değişikliklere yol açıyor.

Nisan - Haziran ayları arasını kapsayan ikinci çeyrek raporları ise Avrupa’da elektrikli otomobillere olan ilginin iyiden iyiye artmaya başladığını gösteriyor. Büyük otomobil üreticilerini bir araya getiren Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği’ne (ACEA) göre, elektrikli araçlar ikinci çeyrekte Avrupa’da yeni otomobil satışlarındaki paylarını iki kattan fazla artırdı.

Benzinli ve dizel araçların pazar payları düşüyor:

elektrikli otomobil

Yayınlanan rapora göre Avrupa’da bu yılın ikinci çeyreğinde yeni otomobil satışlarının yüzde 7,5’i elektrikli otomobillerden oluşuyor. Bu oran, geçtiğimiz senenin aynı döneminde yüzde 3,5’ti. ACEA, elektrikli otomobillere en yoğun ilginin Almanya ve İspanya’da olduğunu ifade etti. Bu iki ülke, Avrupa elektrikli otomobil pazarında şu an için öncü ülkeler arasında yer alıyor.

Yeni satışlarda elektrikli otomobillere ait oran düşük gözükse de pazar paylarına göz attığımızda hem dizelde hem de benzinli otomobillerde ciddi bir düşüş göze çarpıyor. Buna göre geçtiğimiz yılın aynı döneminde pazar payı 51,9 olan benzinli otomobillerde bu oran 41,8’e gerilemiş durumda. Dizelde ise oran yüzde 29,4’ten 20,4’e düştü.

Hibrit otomobillerin de pazar payında ciddi bir artış var. Yüzde 19,3’lük bir oranla dizel ve benzinliden sonra pazarda en büyük söz sahibi hibrit otomobiller. Ayrıca şarj edilerek kullanılan ’Plug-in hibrit’ elektrikli otomobillerin pazar payı ise yüzde 8,4 olarak açıklandı.

2025 - 2035 yılları arasında Avrupa içten yanmalı motorlarla vedalaşacak:

elektrikli otomobil üretimleri

Avrupa’da iklim krizine yönelik çalışmalar kapsamında benzinli ve dizel araçlar için bir nevi geri sayım başlamış durumda. Hükümetlerin karbon salınımına yönelik ’karbon nötr’ politikaları, tüm dev otomobil üreticilerini elektrikli otomobil üretimine itti ve üreticiler 2025 - 2035 yılları arasında tamamen elektrikli otomobil üretimine geçmeye hazırlanıyor. Avrupa Komisyonu, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel araçların satışında kapsamlı bir yasak uygulamaya hazırlanıyor. Bu da üreticileri ciddi adımlar atmak zorunda bırakıyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap