Nahrimed Haber

iPhone’larda Neden Radyo Yok? (Tek Dertleri Apple Music’e Mahkûm Etmek Değil!)

Mobil - 13 gün önce 0 Yorum
Mobil iPhone’larda Neden Radyo Yok? (Tek Dertleri Apple Music’e Mahkûm Etmek Değil!)
Şimdilerde müzik dinlemek için her ne kadar Spotify, Apple Music, Fizy ve SoundCloud gibi uygulamalar revaçta olsa da radyoların yerini hiçbir şey tutmaz. Hatta radyo programlarındaki sunucuların müziği kesip birkaç kelam etmesi bile ortamın havasını değiştirmeye yeterli olur.

Ancak söz konusu herhangi bir iPhone olduğunda tek tuşla bir radyoya erişmek mümkün değildir. Özellikle Android’den bir iPhone geçiş yapanlar için oldukça standart olan bir FM radyonun eksikliği göze batar.

Peki Apple, iPhone’lara neden radyo erişimi sağlamıyor?

Aslında iPhone 7’den önceki modellerde, FM radyo ayarlayıcıları mevcuttu.

Broadcom

Şöyle ki iPhone’da kullanılan Wİ-Fİ/Bluetooth yonga seti kombinasyonu, Apple tarafından tasarlanmak yerine Broadcom’dan satın alınırdı ve bu üretici de yonga setine bir radyo alıcısı eklemişti. 

Böylece Apple’ın hâlihazırda var olan alıcıyı kullanmayı sürdürmesi oldukça mantıklıydı. Ancak ilk iPhone’larda bu ayarlayıcı olmasına rağmen radyo desteği, Apple’a bağlıydı. 

Çünkü radyonun çalışması için FM devresi kurulmalıydı fakat bu kurulum, hiçbir zaman gerçekleşmedi. Yani Apple, eğer istese iPhone’un FM alıcısını kolaylıkla etkinleştirebilir ve kullanıcılarına radyo deneyimi sunabilirdi. 

Fakat Apple, tepeden tırnağa cihazlarına ekleyeceği her şey için oldukça seçici davranan bir şirkettir.

Radyo

Temel aldıkları düşünce bir şeyin yapılıp yapılmayacağı değil, bunun neden yapılması gerektiğidir ve bu soru, radyonun tüm iOS ürünlerinin dışında bırakılmasına sebep olur.

Apple FM radyoların, kullanıcı deneyimlerini temel standartlarda bile karşılamadığı görüşündedir. Mesela radyo istasyonlarının kullanılabilirliği, kullanıcıların bulunduğu konuma bağlıdır.

Yaşadığı bir şehirde favori bir istasyona sahip olan kullanıcı, farklı bir şehre seyahati sırasında bu istasyona yani radyo kanalına erişimini kaybeder. 

Ayrıca radyolardaki ortalama ses kalitesi, saniyede 128 kpbs iken Apple Music, 256 kbps ses sunar.

Apple Music

Son olarak radyolarda Apple’ın ve çoğu kullanıcının hoşlanmadığı, uzun reklam araları vardır. Dolayısıyla tüm bu sebeplerden dolayı FM radyo, yalnızca ilk iPhone’lardaki FM alıcılarını devre dışı bırakmakla kalmayıp iPhone 7’den başlayarak onlardan tamamen kurtulan Apple için hiçbir zaman bir anlam ifade etmedi. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap