Nahrimed Haber

Jüpiter’in Uydusu Io, Yüksek Çözünürlüklü Teleskopla Görüntülendi

Uzay - 21 gün önce 0 Yorum
Uzay Jüpiter’in Uydusu Io, Yüksek Çözünürlüklü Teleskopla Görüntülendi
Jüpiter’in Ay’ı olan Io, ABD’de bulunan "SHARK-VIS" isimli teleskop ile yüksek çözünürlüklü olarak görüntülendi. Bu çalışma sırasında Io’daki volkanik aktiviteler de gözlemlendi.

Bilim insanları, Jüpiter’in Ay’ı olarak bilinen Io ile ilgili dikkat çeken bir çalışmaya imza attılar. Bu bağlamda; ABD’nin Arizona eyaletinde bulunan "SHARK-VIS" isimli teleskop ile Io’nun en yüksek çözünürlüklü görüntülerini yakalamayı başardılar. Üstelik bu görüntüde, Io’da bulunan "Pele" isimli volkanik bölgedeki aktivite de gözlemlendi.

SHARK-VIS ile yapılan çalışma çok önemli. Çünkü elde edilen görüntü ile Io, Dünya’da bulunan bir teleskop ile ilk kez bu kadar detaylı bir şekilde gösterilmiş oldu. Ancak dahası var. Uzmanlar, bu keşif ile Dünya ve Ay’ın oluşum sürecinde neler yaşadığını anlamak için bilgiler de edinmiş oldular.

İşte Io’nun SHARK-VIS ile çekilen yüksek çözünürlüklü fotoğrafı

Jüpiter Io

Yukarıdaki görüntüde bir çemberle belirttiğimiz alan, Pele olarak isimlendiriliyor. Uzmanlara göre sürekli püskürme hâlinde olan Pele, kükürt açısından zengin olan dumanı çevresine yayıyor. İşte Pele’nin çevresinde gördüğünüz kırmızımsı yapı da bu duman ile çöküntüleri gösteriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Al Conrad, elde edilen görüntülerin Dünya ve Ay’ın geçmişi ile ilgili bilgi vereceğini söyledi. Dr. Ashley Davies ise daha önce bu tür olayların Dünya’dan takip edilmesinin imkânsız olduğunu ifade etti. 


Yorumlar (0)

Yorum Yap