Nahrimed Haber

Kolonya, Nasıl Oluyor da Sürdüğümüz Yere Buz Gibi Bir Serinlik Hissi Veriyor?

Bilim - 25 gün önce 0 Yorum
Bilim Kolonya, Nasıl Oluyor da Sürdüğümüz Yere Buz Gibi Bir Serinlik Hissi Veriyor?
Bayılan birisine hemen verilen ilk şey kolonyadır, ya da sıcaktan bunaldıysanız bileğinize kolonya sürmek, kısa süreli de olsa ferahlık hissi verecektir. Bunun sebebi sizce ne olabilir?

Kokusuyla sizi sarmalayan, alkolün hafif serinliğiyle cildinizi okşayan bu mucizevi sıvı, hayatımızda sandığımızdan da önemli bir yer tutuyor.

Su desen değil, buz desen değil. Bir damla kolonya bize nasıl serinlik verebilir?

Aslında bu serinliği hissetmemizin temel bir sebebi var: İçeriği.

kolonya

Bildiğiniz gibi kolonya, saf su, etil alkol ve esanslardan oluşan karışım maddesidir. Âdeta sihirli bir dokunuş gibi, içeriğindeki özel bileşenlerle sürdüğümüz anda cildimize ferahlık hissi veriyor. Kendimizden geçtiğimizde bir kolonya koklayınca kendimize geliyoruz.

İçeriğindeki etil alkol, kolonyanın başrol oyuncusudur. Etil alkol, uçucu bir maddedir ve cilde temas ettiği anda hemen buharlaşıyor. İşte bu buharlaşma süreci de asıl serinlik olayının başrol oyuncusu!

Bu süreç, cildimizden ısı alır ve bize ferahlık hissini verir.

Gözeneklerinizi tazeleyen, bedeninizi canlandıran bu etkileyici sıvı, âdeta bir serinlik dalgası gibi yayılır etrafınıza.

Kolonyanın verdiği ferahlık hissi, mevsimlere göre ise değişiklik gösteriyor. Sıcak yaz günlerinde bu serinlik hissi, daha yoğun hissedilirken; soğuk kış günlerinde ise cildinizde uzun süreli bir ferahlık ve üşüme sağlayabilir. Ancak bu his oldukça tazeleyici ve geçicidir. 

Kolonyanın içeriğindeki etil alkol, zararlı değil. Ancak bazı yerler, etil alkol yerine metil alkol kullanıyor. Bu da oldukça zararlı ve uzak durulması gereken bir madde. Satın alırken bu maddeyi de göz önünde bulundurun!

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap