Nahrimed Haber

Mademki Dalgalar Kıyılara Doğru Hareket Ediyor Nasıl Oluyor da İnsanlar Denizde Açıklara Sürüklenebiliyor? (Çok Sinsi Bir Sebebi Var!)

Yaşam - 10 gün önce 0 Yorum
Yaşam Mademki Dalgalar Kıyılara Doğru Hareket Ediyor Nasıl Oluyor da İnsanlar Denizde Açıklara Sürüklenebiliyor? (Çok Sinsi Bir Sebebi Var!)
Kıyıya vuran dalgaların sesleri sakinleştirici dinleyenlerde sakinleştirici bir his yaratır. Ancak maviliklerin güzelliğinin yanı sıra tehlikeli ve anlaşılması zor yanları da var. Örneğin, dalgalar kıyılara doğru hareket ediyorsa, insanlar nasıl açıklara sürüklenebiliyor. Gelin anlatalım!

Denizlerin engin maviliği görenleri büyülese de o sonsuzluğun insanı ürperten bir yanı olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

Bir yandan sakinliği simgeleyen gizemli mavilikler, dikkatli olunmadığında insanları açıklara sürükleyerek o gizemin içine bile çekebilir. Peki nasıl oluyor da dalgalar kıyıya vurduğu hâlde insanlar açıklara sürüklenebiliyor?

Aslında bunun sebebi, çeken akıntı olarak bilinen rip akıntıları!

rip akıntısı

Rip akıntıları yani çeken akıntılar, kıyıya doğru gelen dalgaların oluşturduğu suyun belirli bir noktada yoğunlaşarak hızla geri çekilmesiyle oluşan akıntılar olarak tanımlanıyor.

Rip akıntıları, genellikle dalgaların kıyıya vurduğu ve ardından geri çekildiği dar kanallar oluşturarak bu kanallarla suyu yoğun ve hızlı bir şekilde denizin derinliklerine taşınmasına sebep olur.

İşte tam da bu sebeple, kıyıya doğru yüzmeye çalışan birisi, rip akıntılarına kapılarak bir anda kendisini dalgaların etkisiyle kıyıdan uzaklaşmış olarak bulabilir.

Masum görünen bu akıntılar, özellikle yüzme bilmeyenler veya tehlikenin farkında olmayanlar için ölümcül olabilir.

rip akıntısı

Rip akıntılarının en tehlikeli yanı, çoğu zaman fark edilmemeleri!

Genellikle bu akıntıların geçtiği bölgelerdeki suyun rengi diğer bölgelere göre biraz daha farklı olabilir ve dalgalar arasında bir boşluk görülebilir.

Ancak bu belirtiler çoğu zaman çok belirgin değildir ve gözden kaçırılır.

İçeriğimizi bitirmeden bu akıntıya kapılanların ne yapması gerektiğinden de bahsedelim.

Rip akıntılarına kapılan birinin içgüdüsel tepkisi kıyıya doğru yüzmeye çalışmak olur ancak bu genellikle yanlış bir harekettir.

Akıntıya karşı yüzmek kişinin enerjisini tüketir.

Bu sebeple, bunu yapmak yerine panik yapmadan akıntıya paralel olarak, yani kıyıya doğru değil de kıyıya paralel yöne doğru yüzmek ve akıntıdan kurtulmaya çalışmak bu durumda yapılacak en doğru harekettir.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap