Nahrimed Haber

Mars Yüzeyinde Bulunan Bu Gizemli Delik, Bilim İnsanlarının Kafasını Karıştırdı

Uzay - 23 gün önce 0 Yorum
Uzay Mars Yüzeyinde Bulunan Bu Gizemli Delik, Bilim İnsanlarının Kafasını Karıştırdı
Mars yüzeyinde gözlemlenen birkaç metre çapında ancak bilinmeyen derinlikteki bir delik, bilim insanlarının merakını celbetmiş durumda.

NASA’nın Mars araştırmaları için kullandığı HiRISE (Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilim Aracı) kızıl gezegenin yüzeyinde bir mağara ağzını andıran birkaç metre çapında bir delik keşfetti. Bilim insanları şimdi bu gizemli deliğin sırlarını keşfetmek üzere kolları sıvıyor. 

Mars’ın Arsia Mons bölgesi, artık ölü durumdaki üç volkandan oluşan Tharsis Montes’in bir parçası olarak biliniyor. Bu bölgede, volkanik hareketlerden kaynaklı olarak pek çok göçük, mağara veya yarık yapısı bulunuyor. Binlerce kilometrelik bir zemine yayılan bu yapıda bulunan mağaralar, gelecekteki Mars kolonileri için büyük önem taşıyor. 

Öncelikle bilim insanlarının dikkatini çeken bu deliğe bakalım:

Mars’taki bu mağara neden bu kadar dikkat çekti?

çukur krater

Bilindiği üzere Mars’ın atmosferi oldukça ince ve zayıf. Bu nedenle de gelecekte gezegene koloni kuracak olan insanların kendilerini ani ve büyük sıcaklık değişimlerinden korumak için korunacak bir yere ihtiyaçları var. Volkanik hareketlerle oluşan mağaralar hem lavlardan enerji ve sıcaklık üretmek hem de dış etmenlere karşı korunmak için oldukça önemli alternatifler oluşturuyor. Ayrıca bu yapılarda sıcaklıklar sabit olma eğilimi gösteriyor. 

thatsis

Bu yapıların gelecekteki Mars keşiflerinde nasıl kullanılabileceği konusunda robotikten mimariyle pek çok alanda çalışmalar devam ediyor. Dünya’daki lava tüplerinden (kayaların arasında sıkışmış lava yapıları) daha büyük lava tüplerinin bulunduğu düşünülen Mars’ta böyle bir yapının ortaya çıkması, gelecekteki koloniciler için büyük önem taşıyor olabilir. 

Şimdi mağaranın robotik araçlarla incelenmesi planlanıyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap