Nahrimed Haber

Milyarderlerin Yeni Eğlencesi Özel Uzay Turları, Çevreyi Nasıl Etkiliyor?

Uzay - 2 yıl önce 0 Yorum
Uzay Milyarderlerin Yeni Eğlencesi Özel Uzay Turları, Çevreyi Nasıl Etkiliyor?
Son zamanlarda farklı şirketlerin kurucularının uzaya çıkıp yerçekimsiz ortamı deneyimlediklerini görmüşsünüzdür. Jeff Bezos, Richard Branson ve daha birçok isim, uzayda vakit geçirip bunu uzay turizmine çevirmek için uğraşıyor. Fakat bilgilere göre bu turlar, çevreyi büyük ölçüde kötü etkileyecek ve istenmeyen sonuçlara sebep olacak.

Son zamanlarda uzaya çıkan milyarderlerin haber sitelerinin gündeminden düşmek bilmediğini fark etmişsinizdir. Parasını verdiğiniz sürece uzaya çıkabileceğimiz bir çağda olduğumuzu Jeff Bezos ve Richard Branson gibi isimler bizlere gösterdi. 

Fakat alanında uzman bir ismin yaptığı açıklamalara göre büyük bir başarı olarak görülen bu olaylar aslında uzun vadede tüm insanlığa ve doğaya sorun çıkaracak. Bu sorun, milyarderlerin gerçekleştirdiği uzay turlarının ticarete dökülecek olması ve bu sebeple de karbon ayak izlerinin inanılmaz oranlarda büyüyecek olmasından kaynaklanıyor. İşte detaylar:

Kendinizi uzaya fırlattığınızda oluşan karbon ayak izi, uzun bir uçuşta oluşandan 100 kat daha büyük:

Richard Branson ve Jeff Bezos

Bilgilere göre uzaya gerçekleştirilen bir uçuş, uçakla gerçekleştirilen uçuştan daha fazla karbon ayak izi oluşumuna sebep oluyor. Bunun sebebi olarak, kişi başına düşen emisyon oranının bu uçuşlarda artması gösteriliyor. Tek kişi uzaya çıktığında bile bu oranda artan karbon ayak izinin, Virgin Galactic yılda 400 uçuş hayalini gerçekleştirdiğinde ne kadara yükseleceğini düşünmek iç karartıcı olacaktır.

Coğrafya Profesörü Eloise Marais, kişilerin uzaya fırlatıldıklarında, uzun bir uçak yolculuğunda oluşturduklarından yaklaşık 100 kat daha büyük bir karbon ayak izi oluşturduğunu söylüyor.

Blue Origin

Buna ek olarak bu uçuşların çevreye etkilerinin; kullanılan yakıta, o yakıtı elde etmek için kullanılan yönteme ve nereye gidildiğine göre değişeceğini söyleyen Marais, stratosfere ve ozon tabakasına zarar veren dumana da dikkat çekiyor.

Sonuç olarak Marais, uzay turizmi başlamadan önce bu risklerin ortadan kaldırılmasını ya da en azından etkilerinin hafifletilmesi gerektiğini söylüyor. Konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.


Yorumlar (0)

Yorum Yap