Nahrimed Haber

NASA, Uzaya Kedi Videoları Gönderdi

Uzay - 13 gün önce 0 Yorum
Uzay NASA, Uzaya Kedi Videoları Gönderdi
NASA’nın tarihindeki ilk çift yönlü uçtan uca lazer yayın sistemi ile uzaya sevimli hayvan videoları gönderildi.

NASA, uzay çalışmalarında iletişim için ciddi yatırımlar yapıyor ve farklı teknolojiler üzerinde de çalışmaya devam ediyor. Kurumun Uzay İletişimleri ve Navigasyon (SCaN) programı kapsamında lazer iletişim teknolojilerini test ediyor. Bu teknolojinin kapasitesini test etmek için de çeşitli çalışmalar yapılıyor. 

Astronotlar Randy Bresnik, Christina Koch, Kjell Lindgren ve diğer NASA çalışanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan astronotlara kedilerin ve diğer tüylü dostlarımızın fotoğrafları ve videoları gönderildi.

Amaç elbette uzayda kedi videolarına gülmek değil

kedi

NASA’nın SCaN programının başında yer alan Kevin Coggins, yaptığı açıklamada projenin farklı açılardan başarılı olduğunu ifade etti. Coggins’e göre bu teknoloji, gelecekteki uzay görevlerinde önemli rol oynayabilecek ve ekip üyelerine denemelerde evcil hayvanlarının görüntülerini de taşıma şansı verecek. 

Bu projenin ilhamı ise "Kedi Taters" videosu oldu. NASA’nın Psycho projesinde milyonlarca kilometre yol kat eden bu video dikkat çekmişti. LCRD, DSOC ve ILLUMA-T gibi lazer iletişim alanındaki daha geniş insiyatiflerde de bu teknoloji kendisine yer bulacak. 

Yapılan deneme sırasında kızılötesi ışık sinyalleri ve lazerler kullanılarak veriler yörüngedeki LCRD’ye iletildi. Ardından da veriler ISS üzerindeki ILLUMA-T’ye aktarıldı. NASA böylelikle büyük mesafeler arasında veri iletmek için gerekli olan Gecikme/Bozulma-Tolerant Networking (DTN) protokollerini de test etmiş oldu. 


Yorumlar (0)

Yorum Yap