Nahrimed Haber

NASA’nın Juno Aracı, Jüpiter’in Ayı Io’daki Lav Göllerini Keşfetti

Uzay - 3 gün önce 0 Yorum
Uzay NASA’nın Juno Aracı, Jüpiter’in Ayı Io’daki Lav Göllerini Keşfetti
NASA’nın Juno aracı, Jüpiter’in uydusu IO’da kızılötesi görüntülenme teknikleriyle lava gölleri keşfetti.

NASA’nın muhtemelen en eğlenceli isme sahip uzay görevi olan Juno, Jüpiter’in uydularını keşfetmeye devam ediyor. Gaz devinin en ilgi çekici aylarından biri olan Io’yu inceleyen Juno aracı, uydunun üzerinde lav gölleri keşfetti. Bu göller, yaşamın bu uydulara yayılması için umut veriyor. 

Juno’nun JIRAM adlı kızılötesi haritalama aracı, orijinal görevde Jüpiter’in kalın bulutlarının altında yer alan yapıları keşfetmesi için kullanılmıştı. Bu aracı Io’ya çevirdiklerinde ise bilim insanları oldukça ilginç sonuçlarla karşılaştılar. Io’un yüzeyi, ateş kusan lav gölleriyle âdeta Halo serisinden çıkmış gibi gözüküyor. 

Yüzlerce derece sıcaklığa sahip

lava gölü

Io yüzeyi soğuk olsa da uydunun etrafında yer alan ısı halkası, 232 dereceden 732 dereceye kadar değişiyor. Bu yapıyı inceleyen araç, lav yapılarını ortaya çıkardı. Uydunun kalanı ise eksi 43 derece ile oldukça soğuk. 

Araştırmacılardan Alessandro Mura, bu çalışma sayesinde Io’daki volkanik faaliyetlerin nasıl gerçekleştiğini anlama şansı bulduklarını ve magma hareketlerini görebildiklerini belirtti. Mura, lava tabakalarının göllerin kenarlarına çarpıyor ve Hawaii’de gördüğümüze benzer lava halkaları oluşturuyor. Bu konuda iki farklı hipotez bulunuyor: ya lavalar göllerin alt kısmından geçiyor ve göl kıyılarına çarparak yüzlerce metrelik lav duvarları oluşturuyor ya da lavlar gölün ortasında toparlanıp kenarlarda batıklara neden oluyor. 

Bu lavlar sayesinde Io’un yüzeyi ısıtılabilir ve aktif bir çekirdeği olması, atmosfer oluşturulduğunda korunmasının ve su oluşumunu da mümkün kılıyor. Bu da gelecekteki koloni çalışmaları için umut veriyor. 

Jüpiter’in uyduları, Jüpiter’in Roma mitolojisindeki sevgililerinin isimlerini taşıyor. Juno ise Jüpiter’in karısının adı. Yani NASA, Jüpiter ve "sevgililerini" kontrole Jüpiter’in karısını göndermiş durumda. 


Yorumlar (0)

Yorum Yap