Nahrimed Haber

Neon Genesis Evangelion’ı Yapan Anime Stüdyosu Gaimax İflas Etti

Sinema - 16 gün önce 0 Yorum
Sinema Neon Genesis Evangelion’ı Yapan Anime Stüdyosu Gaimax İflas Etti
Yaklaşık 40 yıldır finansal sorunların eksik olmadığı anime stüdyosu Gaimax, iflas başvurusunda bulundu.

Sadece bir anime değil aynı zamanda bilim-kurgu efsanesi olan Neon Genesis Evangelion, Gurren Lagann, FLCL gibi yapımların altında imzası olan anime stüdyosu Gaimax artık kepenk kapatmaya hazırlanıyor. Firma, yaklaşık 40 yıllık tarihi boyunca finansal sıkıntılar yaşamasıyla biliniyor. 

Aslında Gaimax ilk kurulduğu yıllarda oldukça potansiyelli bir stüdyo olmasına rağmen çok kısa sürede yönetim sorunları yaşamaya başlamıştı. 90’lı yıllarda vergi kaçırmak suçlamaları ile karşı karşıya kalan Gaimax, başta kurucularından olan ve Evangelion’ı yöneten Hideaki Anno’nun stüdyosu Khara’nın açtığı davalar olmak üzere pek çok davada da kendini savunmaya çalışmak zorunda kalmıştı. Uzun yıllardır borçlarla ve davalarla mücadele eden stüdyo sonunda iflas başvurusu yaptı. 

Gaimax yönetimi suçlamaların hedefinde

neon genesis evangelion

Özellikle 2012 yılından sonra borçlarını ödemekte zorlanan stüdyo, 29 Mayıs’ta iflas için başvurduğunu açıkladı. Stüdyo çalışanları ise bu durumun sorumlusu olarak, Gaimax’ı bir işletme gibi değil de kendi şahsi mal varlıkları gibi kullanan firma yönetimini sorumlu tuttu. 

Gaimax belki stüdyo olarak kapanıyor ancak marka, Studio Khara çatısı altında yaşamaya devam edecek ve telif hakları da bu stüdyoya devredilecek. Gaimax’ın artık toparlanamayacak duruma geldiğinin belirtildi açıklamaya göre Khara, Gaimax eserlerini farklı firmalar ve yapımcılara devretmeyi planlıyor. Bakalım bu markaların geleceği nasıl olacak. 


Yorumlar (0)

Yorum Yap