Nahrimed Haber

Oyuncular Bir Filmde Yalnızca Görüntüsü Kullanıldı Diye Para Kazanır mı?

Sinema - 19 gün önce 0 Yorum
Sinema Oyuncular Bir Filmde Yalnızca Görüntüsü Kullanıldı Diye Para Kazanır mı?
Film tutkunlarının kesin dikkatini çekmiştir. Bazen izlediğimiz filmlerde oynamasa da bir şekilde yüzlerini gördüğümüz tanıdık simalarla karşılaşırız. Peki sadece yüzleri görünen bu oyuncular bunun karşılığında bir ödeme alıyor mudur dersiniz?

Hayal edin, bir filme dalmış gidiyorsunuz. Oyuncuların canlandırdığı o sürükleyici öykünün bir kısmında gözünüze tanıdık bir yüz çarpıyor. Fotoğraflar, dijital efektler ya da resimler aracılığıyla bir oyuncunun yüzü bazen o filmde oynamasa da bir filmde yer alabiliyor.

Peki, ekranda görünse de sette hiç çalışmayan o oyuncular fiziksel olarak var olmadıkları o sahnelerin karşılığını nasıl alıyor? Hazırsanız, sinema dünyasının ilginç ve merak uyandırıcı bir gizemini aydınlatalım.

Hiç uzatmadan cevabını verelim. Aslında bu durum biraz da söz konusu kişiyle yapılan sözleşme ile alakalı.

aliens 3

Oyuncuların yüzlerinin bir filmin içinde kullanımı, önceden yapılan detaylı sözleşmelerle belirleniyor.

Bu sözleşmelerde, yüzün ne kadar ve nasıl kullanılacağı, ne kadar ödeme yapılacağı gibi kritik noktalar yer alıyor.

Böylece, oyuncular fiziksel olarak sette bulunmasalar bile, yüzlerinin kullanımı üzerinden ciddi kazançlar elde edebiliyorlar.

Burada sendikalaşmanın gücü de büyük rol oynuyor. Örneğin Amerika’da SAG-AFTRA isimli büyük bir sendika var.

SAG-AFTRA, Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (Ekran Oyuncuları Derneği-Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu) isminin kısaltması.

Amerika’da bulunan SAG-AFTRA gibi büyük sendikalar,belirlediği kurallarla, oyuncuların hem haklarını koruyor hem de gelirlerini güvence altına alıyor.

Bu konuyu bir örnek vererek sonlandıralım. 

Michael Biehn, "Aliens" filmindeki karakterinin "Alien 3" filminde yüzünün bir bilgisayar ekranında ölü olarak gösterilmesi için "Aliens" filmindeki tüm rolünden daha fazla para kazandı. 

Yapılan habere göre oyuncuya Fox tarafından yüklü miktarda para ödendi.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap