Nahrimed Haber

Petrol Lobisi Bunu Beğenmedi: Elektrikli Otomobilleri Kablosuz Şarj Edebilen ’Yol’ Geliştirildi

Otomobil - 2 yıl önce 0 Yorum
Otomobil Petrol Lobisi Bunu Beğenmedi: Elektrikli Otomobilleri Kablosuz Şarj Edebilen ’Yol’ Geliştirildi
ABD’de bir grup bilim insanı, Almanya merkezli bir şirket ile elektrik motorlu araçları kablosuz olarak şarj edebilen özel bir yol malzemesi geliştirmeyi başardı. İçerisine konan ferrit plakalardaki enerjiyi yüzde 95’e varan verimlilikle iletebilen beton, elektrikli araçların şarj sorununu ortadan kaldıracak gibi görünüyor.

Elektrik motorlu otomobillerin kullanımı giderek yaygınlaşırken, bu araçların en büyük sorunu olan şarj meselesi hala çözülebilmiş değil. Bazı ülkeler bu durumu aşmak üzere olsalar da Türkiye gibi pek çok ülkede elektrik motorlu araçların şarj istasyonlarının yetersizliği, tüketiciyi doğayı kirletmeyen araçlardan uzak tutuyor. Ancak bilim insanları, bu sorunu tamamen ortadan kaldıracak bir proje üzerinde çalışıyorlar.

ABD’nin Indiana eyaletinde bulunan Purdue Üniversitesi ile Almanya merkezli Magment isimli bir şirket, Indiana Ulaştırma Bakanlığı’nın iş birliğinde bir proje başlattı. Bilim insanları, bu proje kapsamında sürüş sırasında elektrik motorlu bir aracı kablosuz olarak şarj edebilen yol konsepti üzerinde çalışmaya başladılar. Manyetize edilmiş özel bir çimento oluşturmayı başaran uzmanlar, amaçlarına bu çimento sayesinde ulaşabileceklerini düşünüyorlar.

Özel çimento, yüzde 95’e varan iletim verimliliğine sahip

Kablosuz şarj eden yol

Aslına bakacak olursak manyetize edilmiş yol fikri, ilk kez gündeme gelmiyor. Uzmanlar daha önce de benzer çalışmalar yürütmüş ancak istenen verimliliği elde edememişlerdi. Yapılan son çalışma ise bu sorunun üstesinden gelmiş gibi görünüyor. Uzmanlar, tasarladıkları manyetize betonunun iletim verimliliğinin yüzde 95’e ulaştığını söylüyorlar. Bilim insanlarına göre içerisine ferrit plakalar eklenerek inşa edilen çimento temelli yollar, maliyeti çok yükseltmeyecek, bu sayede de projenin sürdürülebilir olması sağlanacak.

Projenin arkasındaki kurumlar şu sıralar, araçları sürüş halindeyken kablosuz olarak şarj edecek yol tasarımını laboratuvar ortamında test ediyorlar. Bu noktada çıtayı yükselten ve elektrik motorlu kamyonları yüklü bir şekildeyken şarj etmeye çalışacak olan uzmanlar, başarılı olurlarsa projeyi gerçek hayatta uyarlayacaklar. Indiana Ulaştırma Bakanlığı şimdiden, manyetize edilen çimentonun kullanılacağı yolları belirlemiş durumda. Eğer bu teknoloji istenildiği düzeyde şarj sağlarsa, petrol yakıtlı otomobiller çok daha yakın bir gelecekte tarih olabilir gibi görünüyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap