Nahrimed Haber

Şaka Maka Milyar Dolarlık Piyasa Değerlerine Ulaşan Meme Coin’leri Borsa İstanbul’daki Dev Şirketlerimizle Kıyasladık!

Kripto Para Şaka Maka Milyar Dolarlık Piyasa Değerlerine Ulaşan Meme Coin’leri Borsa İstanbul’daki Dev Şirketlerimizle Kıyasladık!
Tamamen mizah amaçlı ortaya çıkmış olan meme coin’lerin piyasa değeri büyük şirketlerimizinkiyle yarışır oldu. Gelin, bir zamanlar yalnızca internetin karanlık köşelerinde var olmuş bu meme coin’lerin bugünün finansal dünyasında yarattığı çarpıcı etkiye bir göz atalım.

Bildiğimiz üzere meme coin’ler, genellikle popüler internet mizahına dayalı olarak oluşturulan ve topluluklar tarafından desteklenen kripto para birimleri. Ancak son dönemde, bu esprili dijital varlıkların piyasa değerleri büyük bir yükselişe geçerek oldukça dikkat çekmeye başladı.

Piyasa değerleri Borsa İstanbul’daki dev şirketlerin piyasa değerleriyle yarışan bu dijital varlıklar, yatırım dünyasında hayret verici bir değişimin işaretini taşıyor.

Yatırımcı Efe Bulduk, geçtiğimiz günlerde bu konuya dikkat çekmişti.

Örneğin, Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren Türk Hava Yolları şirketinin piyasa değeri 12.39 milyar dolar. Koç Holding’inse 15.23 milyar dolar. Bir tür meme coin olan DOGE’nin piyasa değeriyse 24.55 milyar dolar. Yani en büyük ve en değerli şirketlerimizin piyasa değerinden oldukça fazla…

Buradan bakıldığında, hiçbir amaca hizmet etmeyen ve bir projesi olmayan bu coin’in piyasa değerinin devasa şirketlerin piyasa değerini aşması oldukça ilginç bir tablo ortaya çıkarıyor.

Şimdi bu olaya en yüksek piyasa değerine sahip 10 meme coin’i inceleyerek daha bütünsel bakalım.

Sıra NoMeme CoinPiyasa Değeri
1DOGE24.55 milyar dolar
2SHIB16.31 milyar dolar
3PEPE3.16 milyar dolar
4WIF2.85 milyar dolar
5FLOKI2.19 milyar dolar
6BONK1.51 milyar dolar
7BOME747.22 milyon dolar
8MEME443.07 milyon dolar
9BabyDoge352.75 milyon dolar
10MOG338.01 milyon dolar
Toplam:52.45 milyar dolar

Tablodan da anlaşılacağı üzere, en yüksek piyasa değerine sahip olan meme coin 24.55 milyar dolar ile DOGE.

TOP10 meme coin’in toplam piyasa değeriyse 52.45 milyar dolar.

Peki ya şirketlerimiz? Türk şirketlerinin piyasa değerlerini de inceleyelim.

Sıra NoŞirketHisse AdıPiyasa Değeri
1Koç HoldingKCHOL15.23 milyar dolar
2Türk Hava Yolları A.O.THYAO12.39 milyar dolar
3Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.FROTO12.37 milyar dolar
4Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.TUPRS10.21 milyar dolar
5Türkiye İş Bankası A.Ş.ISCTR9.53 milyar dolar
6Türkiye Garanti Bankası A.Ş.GARAN8.90 milyar dolar
7Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.ASELS7.92 milyar dolar
8Akbank T.A.Ş.AKBNK7.34 milyar dolar
9Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.YKBNK6.93 milyar dolar
10BİM Birleşik Mağazalar A.ŞBIMAS6.87 milyar dolar
Toplam:97.69

Yukarıdaki tabloda da özetlendiği gibi Trading View tarafından yayımlanan veriler göre, BIST 30 endeksinde yer alan ve en yüksek piyasa değerine sahip şirketler arasında 1. sırada olan Koç Holding’in piyasa değeriyse 15.23 milyar dolar.

Türk şirketlerinin piyasa değerine baktığımızdaysa toplam piyasa değerlerinin 97.69 milyar dolar olduğunu görüyoruz.

Yani bir amaçları olmasının yanı sıra müşterilerine yıllardır hizmet veren bu şirketlerin piyasa değeriyle, bir amacı dahi olmayan meme coinler arasında 45.24 milyar dolar kadar fark var.

Peki, bu meme coin çılgınlığının arkasındaki neden nedir?

doge coin

Öncelikle, birçok yatırımcı geleneksel hisse senetlerine yatırım yapmak yerine daha yüksek riskli ancak daha yüksek getirili bir yol arıyor. Ee sonuçta finansın temel kurallarından biri neydi? Risk ve getiri doğru orantılıdır! Meme coin’ler, yatırımcıların bu talebini karşılıyor gibi görünüyor.

Ayrıca, meme coin’ler sosyal medya platformlarında yoğun bir şekilde tanıtıldıkları ve konuşuldukları için genç yatırımcılar arasında da popülerlik kazanıyor.

Meme coin’lere artan talep sonucunda fiyatların da artması, yeniliğe açık diğer yatırımcıların da para kazanma güdüsünü tetiklediği için yatırımcılar kazanç potansiyeli gördükleri bu coin’lere yöneliyor ve bu da meme coin’lerin değerinin âdeta bir balon gibi şişmesiyle sonuçlanıyor.

Bu çılgınlığın getirdiği riskler de göz ardı edilmemeli.

meme coinler

Kripto para piyasası zaten doğası gereği oldukça riskli bir piyasa. Özellikle merkeziyetsiz yapısı başta olmak üzere birçok unsurdan dolayı hisse senedi piyasasına kıyasla oldukça riskli. Kripto paralar ve hisse senedi piyasasının farkını daha detaylı öğrenmek için aşağıdaki içeriğimizde ele almıştık.

Genel olarak yüksek riskli bir piyasa olan kripto paralar içinde meme coin’lerin yeriyse ayrı. Bu tür coin’ler sağlam bir projesi olmaması sebebiyle diğer kripto para araçlarından çok daha fazla risk barındırıyor.

Çünkü değerleri, projenin sağlamlığına değil tamamen piyasadaki söylentilere dayanıyor. Bu da meme coin’lerin değerini yalnızca söylentilerin belirlemesiyle sonuçlanıyor.

“E spekülasyon da bu değil mi zaten?” diyorsanız haklısınız ama o iş tam olarak öyle olmuyor. Bir projesi olmaması ve değerin yalnızca yatırımcıların beklentisine dayanması durumu meme coin’leri olası negatif söylemlere karşı zayıf bir konumda bırakıyor.

Bu sebeple, meme coin’lerin değeri başta hisse senedi piyasası olmak üzere diğer kripto varlıklara göre genellikle daha ani ve tahmin edilemez dalgalanmalar gösteriyor.

Sonuç olarak, meme coin’lerin piyasa değerinin Borsa İstanbul’daki dev şirketlerin piyasa değerine yaklaşması, finansal piyasalardaki geleneksel normların sorgulandığını ve trendin değişmekte olduğunu gösteriyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap