Nahrimed Haber

SpaceX, Dünya’nın En Büyük Roketi Starship’i Üçüncü Denemede Fırlatmayı Başardı

Uzay - 1 ay önce 0 Yorum
Uzay SpaceX, Dünya’nın En Büyük Roketi Starship’i Üçüncü Denemede Fırlatmayı Başardı
SpaceX’in Starship adlı aracı, son iki denemede fırlatılamamıştı. Bugün denenen üçüncü denemede araç fırlatılabildi.

SpaceX, tam 2,4 milyar dolar değerindeki Starship roketini fırlatmak için iki defa girişimde bulunmuştu ancak fırlatma gerçekleştirilememişti. Bugün yapılan denemede roket sonunda yörüngeye gönderilebildi. 

Elon Musk’ın uzay havacılık firması SpaceX, bugüne kadar çok sayıda roket ve araç üretti ve fırlattı. Son araçları olan Starship, firmanın Teksas ABD’de bulunan Starbase alanından başarılı bir şekilde fırlatıldı. Dünyanın en büyük ve en güçlü roketi, yörüngeye başarılı bir şekilde ulaşırken atmosfere geri girmeyi de başardı ve bir ilke imza attı.

Kalkıştan 1 saat sonra geri dönecek

Musk’ın fırlatmadan önce "5 saat içinde Starship fırlatma girişimi. Hadi Mars’a gidelim." şeklinde bir paylaşım yaptığı görüldü. Starship, kalkıştan yaklaşık olarak 1 saat sonra geri dönecek ve Hint Okyanusu’na inecek. Uzay aracının parçaları inişten sonra toplanacak ve yeniden kullanılmak üzere firmanın tesislerine geri gönderilecek. 

Planlarda bir sapma olmaması durumunda SpaceX, bu yıl içinde roketi en az dokuz defa daha fırlatacak. Milyarder girişimcinin amacı ise daha önce de belirttiği üzere insanların Mars’a gidişinin yolunu açmak. Böylece farklı gezegenlerin de kolonileştirilebilmesini sağlamayı amaçlıyor. 

SpaceX, ilk olarak Nisan 2023’te ilk fırlatma girişiminde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı. Kasım ayında da SpaceX ikinci denemesini yaptı ancak test görevinin sekizinci dakikası dolmadan roket patladı. Sonrasında da firma, yeniden izin alabilmek için uzun bir mücadele verdi. 


Yorumlar (0)

Yorum Yap