Nahrimed Haber

Star Trek ile İkonikleşmiş Vulkan Selamının Nereden Geldiğini Öğrenince ’Bunun da mı Anlamı Varmış?’ Diyebilirsiniz!

Yaşam - 2 gün önce 0 Yorum
Yaşam Star Trek ile İkonikleşmiş Vulkan Selamının Nereden Geldiğini Öğrenince ’Bunun da mı Anlamı Varmış?’ Diyebilirsiniz!
Star Trek ile ortaya çıktığını düşündüğümüz ikonikleşmiş selamlama hareketinin kökenine gittiğimizde Tevrat’a kadar uzanabiliyoruz. “Vulkan selamı” olarak adlandırılan bu hareketin nereden geldiğini anlatalım.

Uzay Yolu’nun yaratıcısı olan yazar Gene Rodenberry’nin misyonu, çeşitli kültürlerden unsurları içeren hikâyeler anlatmaktı. Star Trek dizisinde Mr. Spock’ı canlandıran Leonard Nimoy’un aklına bir selamlama fikri geldiğinde ise Roddenberry, onun kendi kültüründen bir parçayı da ilave etmesine izin verdi.

Nimoy, farklı kültürlerdeki insanların selamlaşma biçimlerini değerlendirdikten sonra Star Trek’teki Vulkanların da kendine ait bir selamlaması olması gerektiğini düşünerek ikonikleşmiş Vulkan selamını buldu. Peki bu işaretin anlamı tam olarak nereden geliyordu?

Yahudi asıllı Amerikan oyuncu Leonard Nimoy, Vulkan selamını Tevrat’tan esinlenerek buldu.

Spock, evlenmek için kendi gezegenini ziyarete gittiğinde dizide ilk defa başka bir Vulkan görülecekti. Nimoy, "Vulkanların kendilerine has bir selamlaması olmalı!" düşüncesiyle yola çıktı ve araştırmaya başladı.

tevrat

Tevrat’ta, Harun’un soyundan gelen Yahudi rahiplerin kutsamasını temsil eden bu hareketi öğrendi ve Haham’a giderek selamın kökeni hakkında daha fazla bilgi aldı. Kutsal alanın önünde duran ve cemaati kutsayan Kohanim (Harun’un torunları), tarafından kutsama töreni sırasında, iki elle bu hareket yapılıyordu.

Hareketin tek elle yapılan versiyonu, Stark Trek’te ikonikleşti.

star trek

Oyuncuların kendinden bir şeyleri karakterlere taşımasına olanak tanıyan dizideki Vulkan selamı, Star Trek hayranları için de kendi aralarında bir selam hâline geldi. 

“Uzun yaşa ve başarılı ol.” şeklinde kabaca bir çevirisini yapabileceğimiz “Live Long and Prosper.“ sembolüydü Vulkan selamı.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap