Nahrimed Haber

Thomas İsimli Bu Doktorun İspanyol Gribi Sırasında İnsanlık İçin Neler Yaptığını Okuyunca Ağzınız Açık Kalacak

Bilim - 4 gün önce 0 Yorum
Bilim Thomas İsimli Bu Doktorun İspanyol Gribi Sırasında İnsanlık İçin Neler Yaptığını Okuyunca Ağzınız Açık Kalacak
İspanyol gribi, 1918’de tüm dünyayı kasıp kavurmuş bir salgındır. O zamanların doktoru Thomas Tuttle ise bu salgının âdeta yönünü değiştirmiştir. Peki bu doktor neler yapmıştır?

İspanyol gribi, 2 yıl içinde tahmini olarak 20 ila 50 milyon kişinin ölümüne sebep olmuştur.

Gelin, Thomas isimli bu doktorun insanlık için neler yaptığına bakalım.

Thomas Tuttle, Washington eyaletinde sağlık komiseri olarak görev yapıyordu. 

thomas tuttle

O dönem İspanyol gribinin ise insan teması yoluyla özellikle de enfekte olmuş kişilerin öksürmesi ve hapşırması yoluyla yayıldığına inanılıyordu. Hatta insanların, kendileri hasta olmadan hastalığı bulaştırma riskinden bile şüphe edildi.

Dr. Tuttle, Alaska’dan Seattle’a giden bir buharlı gemide grip salgını olduğunu öğrenmişti. Fakat o bölgede hiçbir grip vakası rapor edilmediğinden bunun nasıl mümkün olabileceği merak edildi. 

Ulaşılan sonuç ise herhangi birinin gemiye binmesi ve hiçbir semptom yaşamamasına rağmen enfeksiyonu yaymış olmasıydı. 

ispanyol gribi

Dr. Tuttle, gözlemlerine dayanarak bugünkü adıyla sosyal mesafenin faaliyete geçmesi gerektiğini savundu. Bunun yanında Seattle belediye başkanını, tramvayda maske takmayanlara ve kaldırıma tükürenlere para cezası vermeye bile ikna etmişti. 

Tuttle’ın tavsiyelerinin uygulanmasıyla birlikte gribin Seattle’daki yayılımı, önemli ölçüde yavaşladı ve diğer şehirler de bu durumdan haberdar oldu. Kısa bir süre sonra San Francisco’da toplu yerlerde maske takma zorunluluğu getirildi.

Halka açık toplantılar yasaklandı ve okullar kapatıldı. Fakat önlem alınmayan Philadelphia gibi şehirlerde grip salgını yayılmaya devam etti.

Dr. Tuttle, kısıtlamalar hafifletildiğinde ikinci bir dalganın geleceği konusunda uyardı ve gerçekten de öyle oldu.

ispanyol gribi

Fakat tüm bunlara rağmen Thomas Tuttle, talepleri ve önerileri sebebiyle haklı olmasına rağmen kutuplaştırıcı bir figür hâline geldi. Sonunda da bu durum, sağlık komiserliğine devam edememesine neden oldu. 

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap