Nahrimed Haber

Vücudumuzdaki En Ağır Organları Biliyor Musunuz?

Bilim - 9 gün önce 0 Yorum
Bilim Vücudumuzdaki En Ağır Organları Biliyor Musunuz?
Vücudumuzda farklı görevleri bulunan organlarımız hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Mesela kalbimizin kaç gram olduğunu sorsak ya da karaciğerimizin vücut ağırlığımızın yüzde kaçını oluşturduğunu biliyor musunuz?

Karmaşık ve büyüleyici yapısıyla merak uyandıran vücudumuzda hangi organın en ağır olduğunu tahmin etmek zor olabilir ancak bu konudaki bilimsel veriler var.

Bu sayede ortalama rakamlar elde edebiliyoruz. Tabii ki bunlar yaşa, cinsiyete ve genel sağlık durumuna göre değişebiliyor.

Deri

insan derisi

Her ne kadar derinin bir organ olduğu bazı bilim insanları tarafından kabul görmese de onun ağırlığı azımsanmayacak kadar. İnsan vücudundaki en ağır organ olarak başı çeken derinin toplam ağırlığı ortalama 3,6 kilogram.

Yetişkin bir kişinin vücut ağırlığının ise ortalama yüzde 16’sını oluşturuyor.

İskelet sistemi

Bir grup organ olarak kabul edilen iskelet sistemimiz, vücut ağırlığımızın yaklaşık yüzde 15’ini oluşturuyor. Yaşa göre değişirken tabii ki her kemiğin farklı ağırlığı bulunuyor.

Karaciğer

karaciğer

Düşündüğünüz gibi organlara gelecek olursak o konuda ilk sırada karaciğer bulunuyor ancak genel listemizin üçüncü sırasında. Metabolizmamızın merkezi olan karaciğer, ortalama 1,5 kilogram ağırlığı ile her gün 500’den fazla işlevi yerine getiriyor.

Beyin

1,4 kilogram ağırlığı ile diğer sırada beyin geliyor. Hayati fonksiyonlarımızın merkezi beyin, eşsiz yapısı ile bilinmezlikler merkezi de. Ortalama yetişkin vücudunun ağırlığının ise yaklaşık yüzde 2’sini oluşturuyor.

Akciğer

Akciğer

En ağır organlarından biri de akciğer. Sağ akciğer yaklaşık 600 gramken sol akciğer biraz daha küçük ve ortalama 560 gram.

Kalp

Kalp, ortalama 300 gram ağırlığıyla ağırlık bakımdan daha küçük bir organ olsa da hayati öneme sahip. Günde yaklaşık 100.000 kez atarak kan pompalayarak vücudumuza oksijen ve besin taşıyor.

Erkek yetişkinlerde 280 ila 340 gram ağırlığında olduğunu, kadınlarda ise bu rakamların 230 ila 280 gram aralığında olduğunu da belirtelim.

Böbrekler

Günde yaklaşık 200 litre kanı filtreleyerek idrar üreten böbreklerimizin her biri yaklaşık 150 gram. Erkeklerde 125 ila 170 gram olabiliyorken kadınlarda 115 ila 155 gram ortalaması mevcut.

Dalak

dalak

Enfeksiyonlarla savaşan, beyaz kanın dolaşım seviyesini düzenleyen dalağın ortalama ağırlığı da böbrek ile aynı ve 150 gram olarak vücudumuzda bulunuyor.

Her biri farklı ağırlıklarda olsa da uyum içerisinde çalışarak sağlıklı bir şekilde yaşamamız için varlıklarını sürdürüyorlar.

Sağlığınız hakkında diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap