Nahrimed Haber

Windows’ta Terör Estiren XLoader Yazılımı macOS’a da Bulaştı

Yazılım - 2 yıl önce 0 Yorum
Yazılım Windows’ta Terör Estiren XLoader Yazılımı macOS’a da Bulaştı
2016 yılında forumlarda ortaya çıkan FormBook, kullanıcıların şifrelerini ve diğer verilerini habersiz alabiliyor, bunların yanında ekran görüntüleri de çekebiliyordu. Bir süre ortadan kalkmasının ardından XLoader adıyla karşımıza çıkan zararlı yazılım, artık Mac kullanıcılarını da hedef alıyor.

Güvenlik konusunda son birkaç yıla kadar Apple işletim sistemlerinin Windows ve Android’e göre daha ileride olduğu düşünülürdü. Fakat ortaya çıkan son haber, Windows ve Android’in Apple ile aralarındaki güvenlik boşluğunun kapanacağını gösteriyor.

Bilgilere göre daha çok Windows üzerinde kendini gösteren ve orijinal olarak Formbook olarak bilinen XLoader, Mac’e portlandı. Bu da Apple ekosisteminde zararlı bir yazılımın sessiz sakin dolaştığı anlamına geliyor. Gelin bu zararlı yazılımın ne yapabileceğine ve bunları nasıl yapabileceğine bakalım.

Mac’lerde bulunan yazılım, ‘henüz’ Windows’lardaki kadar zararlı değil:

Zararlı yazılım

XLoader’ın kötü amaçlı kişilere aktarabilecekleri arasında kullanıcıların şifreleri ve kopyalama panosu bulunuyor. Buna ek olarak yazılım, karşı tarafa ekran görüntüsü alma izni sağlıyor. Bu da bilgisayarınızın kontrolünün aşağı yukarı karşı tarafa geçtiği anlamına geliyor.

Öte yandan yazılımın bu işlemleri yapabilmesi için sizin açık izin vermeniz gerekiyor. Bu da kötü amaçlı kişileri, yazılımı servis amaçlıymış gibi sunmaya benzer, manipüle etme temelli yollara yönlendiriyor. Bu yazılımı edinmek isteyen kötü amaçlı kişiler, aylık 49 dolara (yaklaşık 420 TL) yazılımı kiralayabiliyor. Buna ek olarak belli olmayan bir ücret daha ödeyip bu süreyi uzatabiliyorlar.

Yazılımın macOS sürümünü keşfeden Yaniv Balmas, bu yazılımın zaman geçtikçe daha da büyüdüğünü ve tehlikeli hale geldiğini söylüyor. Balmas’ın da içinde bulunduğu Check Point Security, Windows ve Mac’te aynı anda etkinlik gösteren XLoader’ın, bu yıl içinde en çok kullanılan zararlı yazılımlar arasında dördüncü olduğunu söyledi.


Yorumlar (0)

Yorum Yap