Nahrimed Haber

Yapay Zekâ Fotoğraf Yarışmasına Gerçek Fotoğrafla Katılan Yarışmacı Büyük Ödülü Aldı

Yapay Zeka - 13 gün önce 0 Yorum
Yapay Zeka Yapay Zekâ Fotoğraf Yarışmasına Gerçek Fotoğrafla Katılan Yarışmacı Büyük Ödülü Aldı
Yapay zekâ fotoğraf yarışmasına katılan bir fotoğrafçı, gerçek bir fotoğrafla katıldığı yarışmayı kazandı. Sonrasında da diskalifiye edildi.

Fotoğraf yarışmalarına yapay zekâ tarafından oluşturulmuş görsellerle katılan isimlere yoğun eleştiriler yöneltildiğini biliyoruz. Bu defa ise bir fotoğrafçı, yarışmaya yapay zekâ tarafından oluşturulmuş bir fotoğrafla katılmadığı için yarışmadan diskalifiye edildi ve kazandığı dereceler iptal edildi. 

Fotoğrafçı Miles Astray, prestijli ödüller arasında yer alan ve yeni teknolojilere odaklanan 1839 Ödülleri’ne yapay zekâ kategorisinde aday oldu. "F I L A M I N G O N E" adlı eserde başı olmayan bir flamingo görülüyordu. 2022 yılında Aruba plajında Nikon D750 kamera ve 50mm prime lens, f/1.8 diyafram açıklığı ve 1/1600 shutter speed ile çekilen fotoğraf, yarışmada hem üçüncülük ödülünü hem de Halkın Seçimi ödülünü kazandı. 

Fotoğrafçı neden böyle yaptığını açıkladı

foto

New York Times, Christie’s ve Getty Images’ten isimlerden oluşan jüri, Astray’ın çektiği fotoğrafın yaratıcılık ve etkileyicilik yönünden hakkını verseler de görsel yapay zekâ ile oluşturulmadığı için ödülleri, daha önce bahsedilmeye değer eserler kategorisindeki fotoğraflara verdiklerini açıkladılar. Astray ise yarışmadan diskalifiye oldu. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Astray, "Elbette jüriyi yanlış yönlendirdiğim için kötü hissediyorum ama bunun, yapay zekâyı ve etik sonuçlarını eleştiren bu şakanın, izleyiciyi aldatmanın etik sonuçlarından daha ağır bastığını düşünebilecek profesyoneller olduklarını düşünüyorum -ki bu da tabii ki ironik çünkü bu yapay zekânın yaptığı bir şey." ifadesini kullandı. 


Yorumlar (0)

Yorum Yap