Nahrimed Haber

Yemek Yerken Kullandığınız Çatal ve Kaşığa Dikkat Edin Çünkü Tat Algınızda Büyük Rolleri Var!

Bilim - 4 gün önce 0 Yorum
Bilim Yemek Yerken Kullandığınız Çatal ve Kaşığa Dikkat Edin Çünkü Tat Algınızda Büyük Rolleri Var!
Yemek yemek birçoğumuz için resmen bir keyif. Hele farklı tatlar denemeyi seviyorsak! Peki bu tatları ‘doğru’ algılamak, denemek kadar kolay ve eğlenceli mi?

Yemek yerken kullandığımız materyaller dünyanın neresine gidersek gidelim değişmez. Ancak tatları algılayışımız malzeme kalitesine göre değişir.

Çorba içerken kullandığınız basit bir kaşık bile aslında o yemeğin tadının size nasıl yansıyacağını belirliyor!

Yiyeceklerin tadı, sadece tat alma duyumuzla değil, aynı zamanda görsel ve dokunsal algılarımızla da şekilleniyor.

çatal kaşık

Son yıllarda yapılan araştırmalar, yemek yediğimiz araç ve gereçlerin, hatta tabakların renklerinin ve materyallerinin yiyeceklerin tadını nasıl etkilediğini ortaya koydu. BioMed Central’ın Flavour dergisinde yayımlanan bir çalışmada, çatal bıçak takımının yiyeceklerin algılanma şeklini önemli ölçüde etkileyebileceği sonucu ortaya atıldı.

Çıkan sonuçlara bakılırsa çatal, bıçak ve kaşıkların malzemesi, rengi ve ağırlığı, yiyeceklerin nasıl deneyimlendiğini etkileyebiliyor. Peki ama nasıl?

Yemek, bir bıçakla tüketildiğinde daha tuzlu, hafif plastik bir kaşıkla tüketildiğinde ise daha yoğun algılanabiliyor.

Gariptir ki beyaz bir kaşıkla tüketilen yoğurt, pembe bir kaşıkla tüketilen yoğurttan daha tatlı ve daha çok beğenilen olarak değerlendirildi. Bu durum, çatal bıçak takımının renginin yiyeceklerin tat algısı üzerindeki etkisini gösterirken yine farklı örnekler de bu durumu destekliyor.

Bir peynirin de bıçak, kaşık, çatal veya kürdanla sunulduğunda, tadı tuzlu olarak algılandığı edinilen sonuçlar arasında.

Yemek araçlarının ve sofra takımlarının ince ayarları bile yemeğin keyfini ve doyuruculuğunu etkileyebiliyor.

Dolayısıyla bir yemeği sunarken, yiyeceğin renginin servis edilen tabak veya çatal bıçak takımının rengine bağlı olarak farklı görünebileceğini ve bu nedenle tadının değişebileceğini unutmamak gerekiyor.

Özellikle metal gereçlerin yiyeceklere temasında oluşan kimyasal reaksiyonlar, tatlarda değişikliklere neden olabiliyor. Bu değişiklikler, yiyeceklerin tatlarını etkilemenin yanı sıra psikolojik olarak da bir etki ortaya koyuyor. Çünkü beynimiz, bir önyargıyla kaplı ve ister istemez bir yargıya kapılarak fikir ediniyoruz.

Tabağın rengi ve yemekle uyumu gibi görsel unsurlar da bu nedenle yiyeceğin tadını algılama biçimimizi etkileyebiliyor.

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Yorumlar (0)

Yorum Yap