Son yılların en önemli Apple etkinliklerinden biri olacak WWDC 2024 geliştirici konferansının başlamasına artık çok kısa bir süre kaldı. WWDC 2024, 10-14 Haziran tarihleri arasında düzenlenece. Şirket, her zamanki gibi etkinliğin ilk gününde bir sunum yaparak yeni duyurularını bizlerle paylaşacak. Bu sunum pazartesi günü TSİ 20.00’de gerçekleşecek.
Peki WWDC 2024’te neler bekliyoruz? Etkinliğin tamamının yazılım odaklı olması bekleniyor. Teknoloji devi, cihazlarına nihayet yapay zekâ özellikleri getirecek ve üretken yapay zekâ yarışına dahil olacak. Önceki yılların aksine herhangi bir donanım duyurusu görmeyeceğiz. Gelin WWDC 2024’te yapılacak duyurulara birlikte göz atalım.
Şimdiye kadar gelen bilgilerde iOS 18’in “iPhone tarihinin en büyük güncellemesi” olacağı ifade edilmişti. İşletim sisteminin yeni sürümü, yapay zekâ özelliklerine kavuşacak. Bu yüzden gerçekten de çok büyük değişiklikler yaşayacağını düşünebiliriz. Öte yandan ana ekranı özelleştirme gibi önemli değişiklikler de göreceğiz.
Apple’ın üretken yapay zekâ özellikleri konusunda ChatGPT geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurduğu söyleniyor. Bu da Siri’nin ve diğer hizmetlerin ChatGPT destekli olabileceğinin bir göstergesi. OpenAI dışında şirketin kendi teknolojilerini de yapay zekâ özelliklerinde kullanmasını bekliyoruz. Aşağıdan gelecek bazı özellikleri görebilirsiniz.
Yukarıda gördükleriniz, şimdiye kadar ortaya çıkan özellikler. Yani kesin değiller ancak büyük ihtimalle yeni sürümde yer alacaklar. Apple, bunlar dışında diğer farklı sürpriz özellikleri de büyük ihtimalle etkinlikte gösterecektir.
Bloomberg yazarı Mark Gurman, yapay zekâ özellikleriyle ilgili önemli bir iddia ortaya atmıştı. Bu iddiada özelliklerin en üst seviye işlemciye ihtiyacı olacağı, bu yüzden de tam performans için iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerinin gerekebileceği ifade edilmişti.
Tabii ki WWDC 2024’te herkesin gözü iOS 18’de olacak. Ancak şirketin diğer işletim sistemlerinde de önemli değişiklikler göreceğiz. iPadOS 18’te de yukarıdaki çoğu yapay zekâ özelliklerini görebiliriz. Bunun yanı sıra iPad’lerin nihayet bir hesap makinesi uygulamasına kavuşması bekleniyor.
macOS 15’te aynı şekilde yapay zekâdan nasibini alacak. Yukarıdaki yapay zekâ özelliklerinin bazılarını yeni macOS sürümünde de görme ihtimalimiz bir hayli fazla. Sürümün hangi ismi alacağı konusunda ise maalesef şu an için bir bilgi yok. Ayarlar uygulamasının Mac modellerinde de değişeceği söyleniyor. Bunlar dışında hem iPad hem de Mac’te bazı yapay zekâ özelliklerini çalıştırmak için en az M1 çip gerekeceği söylentiler arasında.
watchOS 11 hakkında maalesef şu ana kadar pek bilgi gelmedi. Ancak üretken yapay zekânın saatlere de entegre olacağını tahmin etmek yanlış olmaz. Bu sürüm hakkında daha fazla bilgi almak için pazartesiyi beklememiz gerekiyor.
Son olarak Apple’ın geçen yıl tanıttığı Vision Pro artırılmış gerçeklik gözlüğünün işletim sistemi visionOS’te de değişimlerle karşılaşacağız. Yeni Apple uygulamaları, işitme sorunu yaşayanların çok işine yarayacak canlı altyazılar gibi özellikler bunlar arasında. Ayrıca cihazın ABD dışındaki ülkelere gelişiyle ilgili de bir duyuru görme ihtimalimiz yüksek.
Yorumlar (0)