Denizlerde bulunan tehlikeli balıkların karşılaştıkları diğer deniz canlılarına veya insanlara zarar verme şekli, büyük oranda farklılık gösterir.
Gelin, en tehlikeli 10 balık türüne ve sahip oldukları yeteneklere bakalım.
Balon balığı veya bir diğer ismiyle şişkin balık, rahatsız edildiklerinde kendilerini hava ve suyla şişirme yetenekleriyle bilinirler ve yuvarlak bir şekil alırlar. Bu balık türü, dünyanın sıcak ve ılıman bölgelerinde, genellikle denizlerde ancak bazı durumlarda acı veya tatlı sularda yaşarlar.
Balon balıklarının sert ve dikenli derileri ve her çenenin ortasında bir çatlak bulunan gaga benzeri bir yapı oluşturan kaynaşmış dişleri vardır. Ayrıca bu balıkların birçok türü zehirlidir. Son derece zehirli bir madde olan tetraodontoksin, özellikle iç organlarda yoğunlaşır.
Bu balıklar, acı verici fakat nadiren ölümcül, delici yaralar üretebilen zehirli yüzgeç dikenleriyle dikkati çekerler. Onlar, rahatsız edildiklerinde yüzgeçlerini gösterirler ve sırt dikenlerini ortaya çıkararak rahatsız edene saldırırlar.
Bu balıklar; kahverengi, kırmızı ve beyaz çizgilidir. Yaklaşık 30 cm büyürler. Saldırıya oldukça meyilli olmalarından dolayı tehlikeli balıklar listesinde yer alırlar.
Candiru, Amazon Nehri bölgesinde bulunan pulsuz, parazit bir yayın balığıdır. Yarı saydamdır ve görüntü itibarıyla yılan balığına benzerlik gösterir. Candirular, kanla beslenirler ve bazen insanlara saldırırlar.
Onlar özellikle yüzen hayvanların üretralarına girer ve bu bölgeye girdikten sonra solungaç kapaklarına kısa dikenler dikerek kurbanın iltihaplanmasına, kanamasına ve hatta ölümüne neden olabilirler.
Büyük beyaz köpek balıkları, dünyadaki en güçlü ve potansiyel olarak tehlikeli, yırtıcı türlerden biridir. Bu balıklar; dalgıçlara, sörfçülere, kanoculara ve hatta küçük teknelere sebepsiz yere saldırabilir.
Beyaz köpek balıkları, kurban olarak seçtikleri insanları bir kez ısırır ve sonra geri çekilir. Bu tek ısırık, ciddi doku ve organ hasarlarına hatta ölüme neden olabilir.
Müren balıkları, küçük yuvarlak solungaç açıklıklarına sahip olmaları bakımından diğer yılan balıklarından ayrılır. Derileri; pürüzsüz, pulsuz ve kalındır. Ağızları geniştir ve çeneleri güçlüdür. Ayrıca keskin dişlerle donatılmışlardır.
Bu dişler, av olarak gördükleri diğer balıkları yakalayıp tutmalarına ve insanlar da dahil olmak üzere düşmanlarında ciddi yaralar açılmasına neden olurlar. Onlar yalnızca rahatsız edildiklerinde insanlara saldırmaya meyillidirler.
Kaplan balıkları; vahşi yırtıcı alışkanlıklarına, yakalandıklarındaki saldırganlıklarına veya görünümlerine göre bu şekilde adlandırılırlar. Bu balıklar ağızları kapalıyken dışarı çıkan hançer benzeri dişlere sahip, hızlı etoburlardır.
Kaplan balıkları solungaç kapaklarında rastgele bir insanı veya herhangi bir canlıyı yaralayabilecek keskin dikenlere sahiptir. Bu sebeple tehlikeli balıklar listesinde yer alırlar.
Pirana balıklarının derin gövdeleri, testere ağızlı karınları ve üçgen dişlere sahip güçlü çeneleri vardır. Onlar kan kokusuna çekilse de çoğu balık türü öldükten sonra leşlerini yemek üzere onlara saldırırlar.
Yalnızca Wimple piranaları, yüzgeçlerinden ve pullarından kopardıkları lokmalarla hayatta kalır ve daha sonra tamamen iyileşmek için serbestçe yüzerler.
Taş balıkları, yavaş hareket eden ve denizin diplerinde yaşayan balıklardır. Bu balıklar oldukça tehlikelidir çünkü onları görmesi oldukça zordur. Üzerine basıldığında sırt yüzgeci, dikenlerindeki oluklardan büyük miktarda zehir enjekte edebilir.
Bu balıkların oluşturduğu yaralar son derece ağrılıdır ve bazen ölümcüldür.
Atlantik mantası, manta vatozları veya şeytan vatozları, iğneleyici dikenlerle donatılmış kısa kırbaç benzeri kuyruklara sahiptir. Bu deniz şeytanlarının, ortalama 25 yıl yaşadığı düşünülür.
Onların beyinleri, vücutlarına göre büyük olduğundan meraklı davranışlar sergilerler. Ancak dokunulduğunda, derileri üzerindeki mukus zarar göreceğinden, derilerinde lezyonlar oluşabilir. En büyük düşmanı köpek balıkları ve orkalardır.
Elektrikli yılan balıkları, avını sersemletmek için güçlü bir elektrik şoku üretirler. Uzun, silindirik, pulsuz ve genellikle gri-kahverengi olan elektrikli yılan balığı, 2,75 metreye kadar büyüyebilir.
Elektrikli yılan balığının ağzı, ağzını akciğer olarak kullanmasını sağlayan kan damarlarıyla doludur. Onlar verdikleri elektrik sayesinde avlarını şoklarlar bazen ise sersemletmek yerine direkt yutarlar.
Yorumlar (0)