Hepimizin yıllardır oyunların, grafik ayarları kısmından aşina olduğumuz Anti-Aliasing’in AMD tarafından geliştirilmiş ve düzenlenmiş hâli olarak nitelendirebileceğimiz AMD Virtual Super Resolution, birçok senaryoda oyunculara görüntü kalitesi konusunda kolaylık sağlıyor.
Özellikle düzgün ve güçlü bir sisteminiz, fakat düşük çözünürlüğe sahip bir monitör kullanıyorsanız AMD Virtual Super Resolution oldukça faydalı bir yazılım hâline gelebiliyor. Gelin hep beraber “AMD Virtual Super Resolution nedir?” “Nasıl aktive edilir?” ve AMD Virtual Super Resolution destekli ekran kartları hangileri yakından bakalım.
AMD Virtual Super Resolution’ı anlayabilmek için önce Anti-Aliasing hakkında biraz bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Bildiğiniz üzere bilgisayar ekranlarımız ve hâliyle her program ve oyun aslında piksellerden oluşuyor. Bu nedenle bazen oyunlarda kırılmalar ve pikselleşmeler olabiliyor. Bu sorunu çözen teknoloji ise Anti-Aliasing olarak karşımıza çıkıyor.
AMD Virtual Super Resolution ise hem Anti-Aliasing gibi hem de daha farklı kendine has bir şekilde çalışıyor. AMD Virtual Super Resolution’ın çalışma sistemi şu şekilde özetlenebilir:
Örneğin siz nispeten güçlü bir sisteme sahipsiniz ama monitörünüz 1920 x 1080p çözünürlükte. AMD Virtual Super Resolution ise oyunu size 4K görüntü kalitesinde işleyip sonra tekrar 1920 x 1080p çözünürlüğüne indirerek sunuyor. Bu sayede monitörünüzün desteklediği görüntü kalitesinin üzerinde oyun deneyimi yaşayabiliyorsunuz.
AMD Virtual Super Resolution’un en büyük avantajı, temel olarak Anti-Aliasing desteklemeyen oyunlarda, Super Sampling Anti-Aliasing teknolojisini kullanmamıza olanak sağlaması oluyor. Bu sayede daha pürüzsüz ve akıcı bir oyun oynayabiliyoruz.
AMD Virtual Super Resolution’ın dezavantajı ise görüntü kalitesini arttırırken doğal olarak FPS’de de düşüş yaşanması olarak karşımıza çıkıyor. AMD Virtual Super Resolution görüntü kalitesini arttırıp tekrar monitörünüzün temel görüntü kalitesine düşürdüğü için bu işlem, FPS düşüşleri yaşanmasına neden oluyor. Fakat bu FPS düşüşleri devasa miktarlarda yaşanmadığı için oyunun akıcılığını çok fazla etkilemiyor.
AMD Virtual Super Resolution teknolojisinin bir diğer avantajı ise kullandığınız görüntü kalitesine göre daha geniş ve kapsamlı bir oyun ekranı sunması. Bu avantaj ise özellikle gerçek zamanlı strateji oyunlarında kendini gösteriyor.
Eğer bir AMD Radeon ekran kartınız varsa masaüstüne sağ tıkladığınızda “AMD Radeon Settings” seçeneğini göreceksiniz. Daha önce hiçbir ekran kartı sürücüsünü kurmadıysanız buradan güncel AMD ekran kartı sürücülerini indirebilirsiniz.
AMD Radeon Settings arayüzüne ulaştıktan sonra üstte bulunan menü barında “Display” seçeneğine tıklıyoruz ve Display menüsüne ulaşıyoruz.
Display menüsünde bir dizi ekran ayarı bizi karşılayacak. Bu ayarlar arasından Virtual Super Resolution ayarını bulup yanındaki belirtece tıklıyoruz ve On konumuna getiriyoruz. Bu işlem sonucunda Virtual Super Resolution özelliğini etkinleştirmiş oluyorsunuz. “Custom Resolutions” kısmında ise özelliğin çalışmasını istediğiniz ekran çözünürlüğünü belirtebilirsiniz.
Virtual Super Resolution çok küçük bir dezavantajı olsa da günümüz PC dünyasının sağladığı teknolojilerden yararlanan oldukça faydalı bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Sizler Virtual Super Resolution teknolojisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Kendi sisteminizde bu özelliği kullanıyor musunuz? Görüşlerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
Yorumlar (0)