Koronavirüs salgınının en büyük etkilerinden biri kalabalık sosyal etkinlikler üzerinde oldu. İnsanların geniş kitleler halinde olmaktan çekinmesi ve aynı zamanda bu durumun tek başına oluşturduğu risk, yeni düzenlemeleri ve yeni bilimsel araştırmalar yapılmasını gerektirdi.
Sosyal mesafeli konser denemelerinin yanında aynı zamanda maske ve test uygulaması ile düzenlenebilecek sosyal mesafesiz konserler de seçenekler arasında yer alıyordu ve İspanya geçtiğimiz Aralık ayında ikinci seçeneği inceleyebilmek için bir konser deneyi gerçekleştirdi.
Düzenlenen konser etkinliğine yaklaşık bin kişi katıldı. Konser öncesinde sabah saatlerinde denek grubunda yer alan 18 - 59 yaş aralığındaki yaklaşık 500 kişiye hızlı sonuç veren ve yeni geliştirilen Ag-RDT testi yapıldı. Bu testin sonuçları kullanıcıların telefonlarına indirdikleri bir uygulama üzerinden 15 dakika içerisinde paylaşıldı. Kullanıcıların telefonlarına aynı zamanda teması tespit edebilmek için de bir uygulama yüklendi.
Bu katılımcılardan alınan örnekler, çapraz kontrol yapılabilmesi için PCR testlerine ve hücre kültürü analizine de tabi tutuldu. Ag-RDT testi negatif çıkan kontrol ve deney grubundan sadece birer kişinin PCR testinin pozitif çıktığı ve iki grubun tamamının hücre kültürü analizinin, hızlı test ile aynı sonuç verdiği tespit edildi.
Katılımcılar etkinlik boyunca maske kullanmaya devam etti ve konser salonunun havalandırma sistemleri aktif olarak çalıştı. Alandaki karbondioksit miktarı kontrol edildi. Ayrıca salonun sıcaklık değerleri de sürekli kontrol altında tutuldu.
Araştırmayı yürüten bilim insanları, sonuçları Lancet tıp dergisinde yayınladı. Araştırma ekibi, ’’Çalışmamız, kapsamlı bir önleyici müdahale kapsamında bir COVID-19 salgını sırasında kapalı alanda toplu toplanma olaylarının güvenliğine ilişkin ön kanıtlar sunmaktadır. Veriler, önemli sosyokültürel ve ekonomik etkileri olabilecek COVID-19 sırasında durdurulan kültürel faaliyetlerin yeniden başlatılmasına yardımcı olabilir’’ sözleriyle duyurdu.
Yorumlar (0)