Süt endüstrisinde kullanılan hayvanların hepsinin olmasa da bazılarının midesine kol girebilecek büyüklükte bir delik açılıyor ve deliğin çevresine plastik yerleştiriliyor.
Aynı uygulama, veterinerlik fakültelerinde de yapılabiliyor. Peki tam olarak amacı ne? Hayvanlara ne uğruna böyle rahatsız edici bir işlem uygulanıyor?
Et ve süt endüstrisinde kullanılan “kanüllü inek” denilen ineklerin karnından bir parça kesiliyor ve 15 cm’lik bir plastik pencere yerleştiriliyor. İnekler ise bu işlemden 4 ila 6 ay sonra ancak iyileşebiliyorlar.
Hayvancılık endüstrisinde makineleştirilmiş hayvanlara bu işlemin yapılmasının amacı ise süt verimliliği ile ilgili.
Bu delik ile ineklerin midesine erişim sağlanıyor ve sindirim sıvıları, sindirim geçmişleri, sindirimin son ürünü, bakteriler inceleniyor ki en uygun besin kombinasyonunu araştırılıp süt kaliteleri artırılabilsin. Kısaca endüstride yaşam amaçları süt üretmek olan inekler hayatları boyunca daha çok süt verebilsin diye.
İskoçya Rural Üniversitesi Akademik Direktörü Jamie Newbold, BBC’ye yaptığı açıklamada işlem sırasında ineklerin acı çektiğini kabul etmişti.
Bunun bir hayvan istismarı olduğunu dile getiren hayvan hakları savunucuları, yasa dışı bir eylem olduğu ve hayvanlara büyük zarar ve acı verdiği hakkında şikâyette bulunuyor.
Fransa’daki L214 adlı derneğin kurucusu şunları söylemişti: “Endüstrideki hayvanların birçoğu zaten topallık, enfeksiyon, akciğer veya kalp sorunları yaşıyor. Bu döngüyü durdurmak yerine her zaman daha da ileri gidiyoruz. Bu adaletsiz sistemi sorgulamanın tam zamanı."
Yorumlar (0)