Kurbağalar, yemek yerken gözlerini kapatma eğilimi gösteriyorlar. Bu durumun sebebi sizce ne olabilir?
Ya da daha önce belgesel izlerken, gerçek bir kurbağayı izlerken bu durumu fark etmiş miydiniz? Öyleyse cevabını veriyoruz!
Diğer canlılarda böyle bir duruma nadiren rastlıyoruz, çünkü bu durum, biraz fizyolojik özellikleriyle alakalı bir durum. Aslında kurbağalar da gözlerini, yemeklerini tutmak için kullanıyorlar.
Kurbağaların göz küreleri, avlarını boğazlarına itmek için gelişmiştir. Bu göz kırpma eylemi de yutma sırasında gözlerini içeri doğru çekerek ağız boşluğundaki basıncı artırmalarıyla alakalı. Bu hareket, dilin yakaladığı avın hızla sindirim sistemine iletilmesini sağlıyor. Göz kasları bu süreçte tıpkı bir piston görevi görerek refleksiz olarak kapanıyor.
Özellikle böcek, solucan veya kabuklu avlarını yutarken avın çırpınma hareketleri veya sert yapıları gözlerine zarar verebiliyor. Göz kapaklarını kapatmak, bu tür dış etkenlere karşı koruyucu bir kalkan işlevi görüyor. Doğal bir refleks de diyebiliriz.
Ayrıca gözlerini kapatmaları, göz kapaklarını nemli tutarak gözlerinin kurumasını önlüyor.
Alt kapak ise ince ve şeffaf bir zardan oluşuyor. Yutkunma sırasında bu zar, gözü korurken görüşü tamamen engellemiyor. Ancak avın boyutuna bağlı olarak gözlerin tamamen kapanması gerekebiliyor.
Tüm kurbağaların bu davranışı sergilemediğini de belirtmemiz gerekiyor. Mesela ok kurbağaları gibi bazı türler avlarını çok hızlı yuttukları için göz kapatma hareketi daha belirginken, diğerlerinde bu eylem, daha az gözlemleniyor.
Bir nevi adaptasyon olan bu hareketi kurbağalar, genel olarak sindirimi daha verimli bir hâle getirmek için gerçekleştiriyorlar.
Yorumlar (0)