Sivrisineklerin kimi hangi sebeplerle daha çok ısırdığı her zaman tartışma konusudur. Cilt tonu, saç rengi, kan grubu, beslenme şekli hangisi daha belirleyici dersiniz?
Gelin, bu sorunun cevabını verelim.
Örneğin kan grubu 0 olan kişiler, A grubu olanlara göre iki kat daha fazla ısırılırken B grubu da bu ikisinin arasında bir yerlerde kalır. Yani sivrisineklerin ısırma eylemi, kan grubuna göre değişiklik gösterir.
Ayrıca ciltlerimizdeki bazı kimyasalların özellikle de laktik asit oranının yüksek oluşu, bizi sivrisineklere karşı daha çekici kılar. Sivrisinekler aynı zamanda bu kimyasallar sayesinde cilt bakterisi seviyesini algılar ve buna göre harekete geçerler.
Ayrıca vücudumuzdaki karbondioksit miktarı da belirleyicidir. Sivrisinekler, vücudumuzdaki karbondioksit kokusunu 60 metre uzaktan alabilir. Örneğin egzersiz yaptığımızda nefes sıklığımız arttığı için etrafa daha fazla karbondioksit yayarız.
Yine terlediğimizde sivrisineğin dikkatini çeken iştah açıcı kimyasallar, laktik asiti serbest bırakır. Son olarak vücut ısımız yükseldiğinde sivrisineklerin, adeta bir mıknatıs gibi vücudumuza yapışma ihtimali daha da artar.
Özetle tüm bu faktörler, sivrisinekleri üzerimize çekme noktasında önemli bir role sahiptir.
Yorumlar (0)