Nahrimed Haber

Bilim İnsanları, Algleri Kullanarak "Karbon Negatif" Enerjinin Yolunu Açtı

Bilim - 9 gün önce 0 Yorum
Bilim Bilim İnsanları, Algleri Kullanarak "Karbon Negatif" Enerjinin Yolunu Açtı
Dünyadaki yaşam üzerinde önemli yeri olan algler, yenilenebilir enerji için de kritik bir atılımı mümkün kılacak.

İklim değişikliği ve küresel ısınma, gün geçtikçe etkisini artırıyor ve iklim değişikliği ile mücadele için yenilenebilir enerji kaynakları büyük önem taşıyor. Bilim insanları, karbon-negatif yenilenebilir enerji için beklenmedik bir kaynak keşfetti: denizlerin oksijen kaynağı olan algler. 

Çok sayıda farklı organizmadan oluşan algler, fotosentetik özellikleri ile dikkatleri çekiyor. Yani güneş ışığı, su ve karbondioksiti kullanarak oksijen ve enerji üretiyorlar. Bilim insanları, bu süreci kullanabilirlerse atmosferdeki karbonu da yakalayabileceklerine inanıyordu. Algler bu yolu açıyor.

Karbon-negatif enerji üretimi

alg

Concordia Üniversitesi’ndeki Optik-Biyo Mikrosistemler Laboratuvarı’ndan Kirankumar Kuruvinashetti önderliğinde yapılan çalışma ile algler mikro fotosentetik güç hücresi oluşturulmasında kullanıldı. Kuruvinashetti,  "Fotosentez oksijen ve elektron üretir. Modelimiz elektronları hapseder, bu da elektrik üretmemizi sağlar," dedi.

Bu modelde, her biri sadece 2 santimetreye 2 santimetre ökçülerinde anot ve katot kullanıldı. İki plaka ise bir zar yardımıyla ayrıldı. Algler fotosentez yaptıklarında elektronlar salınır ve zarın her iki tarafında bulunan mikroelektrotlar anot odacığında bir çözeltide süspanse edildi. Ayrıca bu yöntemde doğrudan güneş ışığına da gerek duyulmuyor. 

Araştırmacılara göre alglerin bu şekilde kullanılması mevcut bazı yenilenebilir üretim süreçlerinden daha güvenli ve sürdürülebilir özelliklere sahip. Çalışmanın baş yazarı Muthukumaran Packirisamy, "Sistemimiz, fotovoltaik hücrelerin gerektirdiği silikon üretim teknolojisi için gereken tehlikeli gazları veya mikro lifleri kullanmaz. Ayrıca, silikon bilgisayar çiplerinin dönüştürülmesi kolay değildir. Biz biyouyumlu polimerler kullanıyoruz, böylece tüm sistem kolayca parçalanabilir ve üretimi çok ucuzdur." ifadelerini kullandı. 

Araştırma Energies’de yayımlandı


Yorumlar (0)

Yorum Yap