Nahrimed Haber

Bilim İnsanları, Kedilerin Mobilyaları Neden Tırmaladığını ve Bu Sinir Bozucu Durumun Nasıl Engelleneceğini Açıkladı

Bilim - 2 ay önce 0 Yorum
Bilim Bilim İnsanları, Kedilerin Mobilyaları Neden Tırmaladığını ve Bu Sinir Bozucu Durumun Nasıl Engelleneceğini Açıkladı
Türkiye’den uzmanların da içinde yer aldığı uluslararası bir araştırma, kedi sahiplerinin en çok şikâyet ettiği konulardan biri olan mobilyaları tırmalama alışkanlığını ele aldı. Sonuçlar, bu davranışın nedenlerini ve engellemek için neler yapılması gerektiğini gösterdi.

Kediler birçok insanın hayatının neşe kaynağı olsa da bazı problemlere de neden olabiliyorlar. Mobilyaları tırmalayarak âdeta parçalamaları belki de bunların en büyüğü. Evinde kedi bakan neredeyse herkesin yaşadığı bu durum, insanları gerçekten çileden çıkarabiliyor.

Bilim insanları, kedilerin mobilyaları parçalama alışkanlığıyla ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye, Portekiz ve Fransa’dan veterinerlerin de içinde yer aldığı çalışmada bu durumun nedenleri ve önüne geçmenin yolları arandı. Bulgular, Frontiers in Veterinary Science üzerinden yayımlandı.

Kedilerin koltukları tırmalamasının arkasında nasıl sebepler var?

Çalışmaya 1200 kedi sahibi katılım gösterdi. Katılımcılara kedileri, ev ortamları, günlük rutinleri, kedilerin tırmalama alışkanlıkları gibi konularda sorular yöneltildi. Analizler sonucunda ise bu davranışla ilgili önemli sonuçlara ulaşıldı.

Ekip, beklendiği gibi “agresif” olarak nitelendirilen bazı kedilerin tırmalamaya daha yatkın olduğunu buldu. Bunun dışında farklı faktörlerin de etkileri olduğu görüldü. Evde çocuk olmasının, kedilerle uzun süre oyun oynamanın ve gece daha fazla aktif olmanın, hayvanın stres seviyesinin tırmalama alışkanlığıyla ilişkili olduğu gözlemlendi.

Peki bu davranışın önüne geçmek için ne yapmalıyız?

Peki ne yapılması gerekiyor? Tabii ki evde çocuk olması veya kedinin agresif bir doğaya sahip olması konusunda bir şey yapmak mümkün değil. Ancak diğer konularda tırmalamayı azaltmak için önlemler alınabilir. Araştırmacılara göre kediyle tek seferde uzun süre oyun oynamak onun için “aşırı uyarıcı” bir hâl alabiliyor. Gereğinden fazla oyun oynamamak bu konuda etkili olabilir. Daha kısa, doğal avlanma davranışını taklit eden aktiviteler tercih edebilirsiniz.

Uzmanlar, kedinin stresini azaltmanın yollarını bulmanın tırmalamanın önüne geçebileceğini de ekliyor. Kediniz için rahatlayabileceği köşeler veya evdeki her yeri gözlemleyebileceği yüksek noktalar oluşturmak onun tırmalama davranışını azaltabilir. Aynı zamanda tırmalama tahtalarını kedilerin sıkça ziyaret ettiği bölgelere koymanın da etkili olabileceği de söyleniyor.

Kısacası istenmeyen olayların engellemenin yolu, kedinizi rahatlatmak ve onu strese sokmamaktan geçiyor. Ankara Üniversitesinden Yasemin Demirbaş, bulgularının hem kediler hem de sahipleri için daha uygun bir yaşam ortamı oluşturmaya yardımcı olabileceğini ifade ediyor.


Yorumlar (0)

Yorum Yap