Kripto para yatırımcıları, son günlerde oldukça tedirginler. Zira Binance kurucuları tarafından piyasaya sürülen BNB Chain isimli blokzincir, geçtiğimiz günlerde ciddi bir hacker saldırısına maruz kaldı. Zincirdeki güvenlik açığından faydalanan hacker veya hackerlar, resmi açıklamaya göre 100 milyon dolar değerinde, üçüncü taraf kaynaklara göre ise 570 milyon dolar değerinde Binance Coin (BNB) bastılar ve kendi hesaplarına aktardılar.
Yaşanan olayın üzerine Binance’ten resmi açıklama geldi. Yapılan açıklamada, BNB Chain ile Binance arasında herhangi bir bağ olmadığı ve saldırının Binance’i etkilemediği ifade edildi. Ayrıca Binance CEO’su CZ, Twitter’da yaptığı paylaşımda dev haber kaynaklarının "Binance hacklendi" başlıklı haberlere sert çıktı ve "Haber kalitesinin artırılması gerekiyor." şeklinde açıklama yaptı.
BNB Chain’e yönelik hack saldırısında devasa paraların konuşulması ve Binance cephesinin sert açıklamalar yapması üzerine, biz de bu olayın detaylarını bir bilene sormak istedik. Sorularımızı yanıtlamayı kabul eden isim, kripto para uzmanı ve Kripto Teknik isimli YouTube kanalının kurucularından Oytun Es oldu.
Oytun Es ile hem BNB Chain’de yaşanan hack olayının detaylarını konuştuk. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan sorduğumuz sorulara ve aldığımız yanıtlara bakalım.
Bridge’ler kripto para dünyasının en sıkıntılı taraflarından bir tanesi. Son süreçte baktığımızda hack olaylarının büyük bir kısmı bu taraftaki açıklardan gerçekleşiyor. Son örnekte de BNB Chain üzerinde yine bridge üzerinden yapılan bir hack söz konusu. Burada Binance’ın bir sorumluluğu var. Ancak aldıkları hızlı aksiyonla daha büyük mağduriyetlerin önüne geçtiler.
Bu konu özelinde BNB ve diğer kripto paralar üzerinden kayda değer satışlar geleceğini sanmıyorum. Konu büyümeden çözülmüş durumda. Kripto para ekosistemi olarak çok daha kötülerini gördük.
Binance’in bu konuyla alakalı soruşturma geçirmesi pek mümkün değil. Zaten regülasyon yok. Blockchain yazılımları emekleme aşamasında. Bu tarz istenmeyen durumlar maalesef çıkacaktır. Soruşturma olmayacağı gibi hapis cezası da olmayacaktır.
Emekleme aşamasında olan teknolojilerden bahsediyoruz. Bu gelişim sürecinde bazı istenmeyen kazalar olacaktır. Önemli olan bu problemler büyümeden hızlı aksiyon almak ve büyük mağduriyetleri engellemek.
Binance borsası genelde mağduriyetlerin karşılanması konusunda bugüne kadar hep hasas davrandı. Büyük bir mağduriyet durumunda şahsi kanımca yine elinden geleni yapacaktır. Bunlarla alakalı köşede tuttukları özel fonlar var.
Yatırımcı mağdur olmamak için bridge’lerden mümkün olduğunca uzak durmalı. Aslında bu konu yatırımcıların çok büyük bir kısmını ilgilendiren bir konu değil. Kripto varlığı alıp kendi cüzdanında saklayan kişiler için bir problem yok.
Kripto paraların geleceğine tüm kalbimle inanıyorum. Her büyük gelişim sancılı olur. Şu anda emekleme aşamasında olan bir teknolojiden bahsediyoruz. Birçok proje hala erken gelişim aşamasında. Yıllar geçtikçe çok daha oturmuş bir ekosisteme sahip olacağız.
Evet kripto para yatırımlarım var ve bundan sonra da olmaya devam edecek. Bu ekosistemin yaşadığı ilk hack değil. Bundan sonra da hack vakaları olacaktır. Tabii ki varlıklarınızın tamamını buraya koymak büyük risk ancak bu kadar büyük potansiyeli olan bir sürecin dışında kalmak bana daha büyük risk geliyor.
Yorumlar (0)