İnsanların telefonla arayıp saatin kaç olduğunu öğrendikleri sisteme, “konuşan saat” ya da “konuşan saat servisi” deniyordu.
Belirli bir telefon numarasını arayarak anlık olarak saat öğreniliyordu. Türkiye’de de bir dönem kullanılan bu sistemin detaylarına inelim.
1930’lu yıllarda ilk defa İngiltere’de uygulamaya giren konuşan saat, telefon hatları üzerinden sağlanan bir hizmetti. O dönemlerde mekanik kurmalı saatler bir süre sonra kaydığından saati yanlış göstermeye başlıyordu.
Bu yüzden tam saati öğrenmek isteyen kişi, konuşan saat hizmetinin numarasını çeviriyordu. Otomatik olarak bir sesli cevap sistemine yönlendiriliyorlardı. Sistem, saat ile dakikayı bildiriyordu ve kayıtlar sürekli güncelleniyordu.
Özellikle evde ya da ofiste saat olmadığında, evdeki saatlerin ayarının yapılması gerektiğinde veya saatin doğruluğundan emin olmak istendiğinde kullanılıyordu.
Türkiye’de konuşan saat hizmeti, 1960’lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Türk Telekom’un sağladığı hizmette, 118 aranıyordu ve saat bilgisine ulaşıyorlardı. 2000’li yılların başında dijital saatler ve cep telefonları yaygınlaştığı için konuşan saatin de kullanımı azalarak yok oldu tabii.
Yorumlar (0)