Hepimiz telefonlarımızda veya bilgisayarlarımızda onlarca uygulama kullanıyoruz. Bu uygulamaların her biri farklı bir amaca hizmet ettiği için hayatımızda önemli bir yer ediniyorlar. Ancak onlara gerek kalmadığında silmek zorunda da kalabiliyoruz. Peki bu uygulamaları sildiğinizde gerçekten onlardan kurtulmuş oluyor musunuz?
Silmemize rağmen arkalarında görünmeyen bir iz bırakıyor olabilirler mi? Bu içeriğimizde uygulamaların tamamen silinip silinmediği konusunu detaylarıyla irdeleyeceğiz.
Bir uygulamayı telefonunuzdan silmek, uygulamanın kendisinin silinmesini sağlar. Ancak o uygulamanın verileri arkada kalabilir. Bu yüzden bazı uygulamaları silseniz bile onlardan tamamen kurtulamadığınızı söyleyebiliriz. Sadece görünürden kaldırılmış olabilirler.
Dijital sistemlerde, bir şeyi tamamen silmek daha fazla işlem gücü ve zaman gerektirebiliyor. Bu yüzden de işletim sistemleri genelde kolay yolları seçerek onları sadece görünürden kaldırabiliyorlar. Ayrıca uygulamaların dağınık veri yapılarına sahip olmaları, hızlı geri yükleme sunmak istemeleri, verileri yedeklemeleri, takip ve reklam için iz bırakmak istemeleri gibi birçok nedenden dolayı arkada veriler kalabiliyor.
Bu sorunun yanıtı uygulamaya göre değişebilir ancak arkada veri kalıyorsa “Evet.” diyebiliriz. Özellikle de kullanıcı verilerinin tutulma ihtimali, veri sızıntıları gibi sorunlara neden olma potansiyeline sahip.
Tüm bunlar, uygulamayı sildiğinizde otomatik olarak gitmeyebilir. Bu nedenle “Uygulama verileri tamamen nasıl silinir?” sorusu burada devreye giriyor.
Sonuç olarak, bir uygulamayı sadece silmenin yetmeyeceğini söyleyebiliriz. Cihazınızda uygulamalardan kalan gizli veri ve dosyalar bırakmamak için uygulama verilerini tamamen silme, önbellek temizleme gibi adımları da uygulamanız gerekiyor.
Yorumlar (0)