Otomobil markalarının logoları artık hepimiz tarafından kanıksanmış durumda. Birçoğumuz bilmesek de tüm logoların ardında ilginç anlamlar bulunuyor.
Şimdi gelin, bu logoların ötesine bakalım ve anlamlarını neymiş birlikte görelim.
Ünlü İtalyan otomobil markası Lamborghini’nin logosu, şirketin sahibinin boğalara olan hayranlığını yansıtıyor. 1962 yılında bir arkadaşının çiftliğini ziyaret eden Ferruccio Lamborghini boğaların gücünden ve dayanıklılığından çok etkilenerek otomobillerinin logosunda bu figürü kullanmaya karar veriyor.
Güney Koreli şirketin logosu hem markanın kendisine gönderme yapıyor hem de el sıkışan iki kişiyi resmediyor. Dikkatli bakıldığında "alan memnun veren memnun" mesajını görebilirsiniz.
Geçmişe gittiğimizde markanın logosu, 1990 yılında biri ters biri ise düz olacak şekilde yuvarlak bir çerçeve içindeki iki adet “R” harfinden oluşuyordu. 1906 yılında fayton figürü, 1919’da tank, 1923’te araç ızgarası desenli yuvarlak içinde Renault yazısı olarak değişime uğradı.
İçerisindeki desenler değişerek, şimdikine en yakın simge olan eşkenar dörtgen oyuğunun çevresindeki paralel altıgen simge, 1972’de kullanılmaya başlandı. Yıllar içerisinde bu geometrik şekil, kendini korumayı başardı.
Audi’nin logosunda Auto Union (Otomobil Birliği) diye anılan oluşumun dört üyesi, Audi, DKW, Horch ve Wanderer yer alıyor. Birlikte otomobil üreten bu şirketlerden ikisi ortadan kalkıyor ve bu logo zaman içinde tek başına Audi’yi temsil etmeye başlıyor. Logo aslında, birlikteliği simgeliyor.
İtalyan devi Ferrari’nin logosu Enzo Ferrari’nin kazandığı ilk yarışın ardından tanıştığı Kont Enrico Barracca’nın savaş pilotu olan oğlunun uçağının sembolünden geliyor.
Logonun üst kısmında yer alan İtalyan bayrağı ise ülkeye gurur veren bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor.
Volvo’nun logosu tarihsel ve mitolojik anlanmlar barındırıyor. Amblemde savaş tanrısı Mars’ın mızrağı görülebiliyor. Mızrak gücü, dayanıklılığı ve antik Yunan tanrılarına atfedilen ölümsüzlüğü temsil ediyor…
Škoda, logoda yer alan kanatlı ok ile hareketi, ilerlemeyi ve yeniliği simgelemeyi amaçlamıştı. Bu aynı zamanda hızı ve teknolojiyi de simgeliyordu. Okun etrafındaki daire ise Škoda’nın dünya çapındaki global varlığı ve uluslararası pazarlara hitap etme amacınının bir yansımasıydı.
"Bayerische Motoren Werke" yani adı "Bavyera Motor Fabrikaları" olan şirketin ilk açıldığı dönemdeki işi uçak motorları üretmekti. Logoya bakıldığında da bir uçak pervanesi açıkça algılanabiliyor. Renkler ise Bavyera eyaletinden geliyor.
Dünyanın en güçlü ve beğenilen logolarından biri olan üç yıldızlı Mercedes logosu; yenilikçiliği, gelişmeyi ve geleceği temsil ediyor. Ayrıca, şirketin hava, kara ve deniz araçlarında en iyisi olma amacının da bir göstergesi olarak anılıyor.
Toyota’nın logosunda, tam ortadaki dikey olarak konumlandırılan ve onu kesen oval, Toyota’nın müşterileri olan ilişkisini ve şirketi simgeliyor. Toyota burada müşterileri ve ürünleri arasındaki güçlü ilişkiyi aktarmak istiyor.
Aynı zamanda bu ovaller ’T’ harfini oluşturacak şekilde kesişiyor. Bu da direkt markanın ismini yansıtıyor. En dıştaki oval de Toyota’nın evrenselliğini temsil ediyor.
Yorumlar (0)