Akıllı telefonlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Bugün onlarca teknoloji üreticisi, her yıl yüzlerce akıllı telefon modeli üretiyor ve ürettiği bu modelleri de tüketicilerin beğenisine sunuyor. Tüketiciler, Android ya da iOS platformuna dahil olan telefonlardan bir tanesini seçiyorlar ve birkaç yıl boyunca da bu telefonu kullanıyorlar. Her platform, kendine has özelliklerle tüketicilerin beğenisine sunuluyor.
Android işletim sistemi, açık kaynak kodlu bir yazılım. Yani geliştiriciler, Android’i diledikleri gibi özelleştirebiliyorlar. Ancak iOS platformu için böyle bir durum ne yazık ki mümkün değil. Kullanıcılar, Apple tarafından sunulan özellikleri kullanabiliyorlar. Ancak bazı geliştiriciler, iOS platformundaki güvenlik açıklarından faydalanarak iOS’u kırıyorlar ve iPhone sahipleri için bambaşka bir deneyim sunuyorlar. Bu işlem, "jailbreak" olarak isimlendiriliyor.
iPhone’larda kullanılan her iOS sürümü, jailbreak yapılamıyor. Çünkü geliştiricilerin, Apple tarafından sunulmuş olan resmi bir iOS sürümünde bir açık yakalayıp, bu açık üzerinden gerekli işlemleri yapmaları ve iOS’un tüm zincirlerinin kırılması gerekiyor. Ayrıca bir iOS sürümü için kırılmış bir versiyonun geliştirilmesi hayli zaman da alabiliyor. İşte bu yüzden, telefonlarını jailbreak yapmak isteyen iPhone sahipleri, aylarca beklemek durumunda kalabiliyorlar.
Jailbreak işleminin yapılabilmesi için genellikle bilgisayarların kullanılması gerekiyor. Üstelik bazı jailbreakli sürümler, kararlı olmayabiliyor. Bu tür durumlarda telefonunuzun hiç kapanmaması gerekiyor çünkü telefon yeniden açıldığında, jailbreak işlemi geri alınmış olabiliyor. Şimdiyse tüm bu zorlu süreçleri geride bırakacak olan yeni bir gelişme yaşandı.
Checkra1n, piyasadaki en popüler jailbreak versiyonlarından bir tanesi. Bugün pek çok iPhone sahibi, iOS’un tüm zincirlerini Checkra1n ile kırıyor. iOS 13’le de uyumlu olarak çalışabilen sürüm, Apple’ın pek çok akıllı telefonunda da kullanılabiliyor. Geçtiğimiz dönemlerde bir iPhone’u Checkra1n ile jailbreak edebilmek için macOS 10 veya daha üstüyle çalışan bir bilgisayar gerekiyordu. Ancak artık böyle bir zorunluluğun kalmadığını söyleyebiliriz.
Checkra1n, kısa bir süre önce Linux desteği almaya başladı. Yaşanan bu gelişme, pek çok tüketici için hayli önemliydi çünkü jailbreak işlemi, artık Linux tabanlı cihazlar üzerinden de yapılabilecekti. Yani bir bilgisayara sanal olarak bile olsa Linux işletim sistemi kurmanız, iPhone’unuzun özgürleşmesini sağlayacaktı.
Bazı geliştiriciler, Android işletim sisteminin de Linux tabanlı olduğunu hatırladıktan sonra, çeşitli uğraşlar içerisine girdiler. Bu uğraşlardaki amaç, Android işletim sistemini kullanarak bir iPhone’a jailbreak işlemi uygulamaktı. Mantıken doğru bir yaklaşım olarak karşımıza çıkan bu düşünce, pratikte de aynı sonucu verdi. Kullanıcılar artık, bir Android telefonu kullanarak iPhone’larını jailbreak yapabiliyorlar.
Şimdi sizlere, söz konusu jailbreak işlemini nasıl yapacağınızdan bahsedeceğiz. Ancak bu işlemlere geçmeden önce jailbreak işlemlerinin içerdiği riskleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini ve jailbreak işleminin ne olduğunu tam olarak anlamış olmanız gerektiğini açıkça belirtelim. Çünkü yapacağınız yanlış bir işlem, sizi daha da sıkıntılı yeni bir sürecin içerisine sokabilir.
Jailbreak işlemine geçmeden önce sağlıklı bir şekilde çalışan şarj kablonuzun ve bu kablonun USB Type-A girişini Android telefona takabileceğiniz özel aparata sahip olmanız gerektiğini belirtelim. Ayrıca bu işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için, kullanacağınız Android telefonun da root edilmiş, yani kırılmış olması gerekiyor.
Not: Bu rehberde bahsedeceğimiz yöntem, sadece Checkra1n için geçerlidir. Farklı jailbreak sürümleri başarıyla sonuçlanmayabilir. Ayrıca Checkra1n, iOS 12.3 ve üstü olan sürümlerde kullanılabilmektedir. Yani bu işlem için iPhone 5s ile iPhone X modelleri arasında bir cihaza sahip olmanız gerekiyor. İşlem, diğer cihaz ve iOS sürümlerinde işe yaramayacaktır.)
Karmaşık gibi görünen bu işlemler, aslında fazlasıyla basit. Sadece söz konusu adımları doğru yapmanız ve gerekli kontrolleri sağlamanız gerekiyor. Elbette işlemin başarısız olma ihtimalini de göz ardı etmemek gerekiyor. Bu yüzden yukarıdaki işlemleri birkaç kez denemek durumunda kalabileceğinizi unutmayın. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra tüm zincirleri kırılmış iPhone’u kullanmak için hazırsınız demektir.
Yorumlar (0)