Çin’in bir şeyler üretme konusundaki başarısı özellikle son yıllarda kendini daha hızlı hissettirmeye başladı. İlk başlarda ABD ve Avrupa gibi gelişmiş bölgelerdeki ürünlerin çok da kaliteli olmayan kopyalarını üreten Çin, geçtiğimiz yıllar içerisinde kendini geliştirerek kendi firmalarını çıkardı. Akıllı telefon sektörünün geldiği noktayı düşünürsek Çin’in bu sektördeki lider ülkeler arasına girdiğini söyleyebiliriz.
Son birkaç yıldır çok belli etmese de otomobil alanında da yatırımlar yapan Çinli firmalar, pandeminin ardından gerçekleşen ve son yılların en önemli otomobil fuarlarından olan Şangay Otomobil Fuarı’nda adeta gövde gösterisi yaptı. İçten yanmalı motorların son demlerini yaşadığı, firmaların elektrikli otomobillere odaklandığı bir dönemde gerçekleşen bu fuarda, akıllı telefon sektöründe olduğu gibi otomobillerde de Çinli firmaların kendi tasarımları ve teknolojileriyle söz sahibi olacağını görüyoruz. Sizlere Şangay Otomobil Fuarı’nda en dikkat çeken elektrikli otomobilleri listeleyeceğiz. Üstelik bazılarının önümüzdeki dönemde ülkemizde satışa sunulması bekleniyor.
Şangay Otomobil Fuarı’nda fiyat - performans anlamında dikkat çeken BYD Seagull, yakında ülkemizde sıklıkla göreceğimiz bir otomobil olabilir. Sportif görünüme sahip olan elektrikli otomobilin, en düşük paketinde 305 kilometrelik menzil sunduğunu belirtelim. Daha çok şehir otomobili olarak görünen Seagull, İngiltere’de 7.730 Sterlin’den satışa sunulacak.
Bu parayı TL’ye çevirdiğimizde 186 bin 500 TL civarında bir fiyat karşımıza çıkıyor. Buna ülkemizdeki vergiler eklendiğinde 373 bin TL bandında bir fiyatla karşılaşıyoruz. Bu fiyatıyla da Türkiye’de satılan en ucuz otomobil olacağı anlamına geliyor.
BYD’nin yeni lüks araç markası olan Yangwang, yeni elektrikli süper otomobilini tanıttı. U9 olarak adlandırılan araba, fuarın da en çok beğenilen arabalarından biri oldu. Bunun dışında tek bir şarjla 1000 km gidebilen bir SUV olan U8 de fuarda tanıtıldı. Yapılan açıklamaya göre U8 SUV 160 bin dolardan satışa çıkacakken U9’un fiyatı henüz açıklanmadı.
Şehir içinde küçük ama bir o kadar da şirin araba sahibi olmak isteyenler için Geely’nin Panda Mini EV aracı tam size göre. Şangay Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan bu araç, 40 beygire denk gelen 30 kW güce sahip bir elektrikli motorla geliyor. Aracın menzilinin ise 150 km civarında olması bekleniyor.
XPeng’in en yeni ve güçlü modeli olan G6; kaliteli iç mekanı, büyük dokunmatik ekranıyla dikkat çekiyor. Aracın 1200 km menzili bulunuyor. Üstelik sadece 10 dakikalık şarjla 480 km menzil elde edebiliyor.
Çinli otomobil üreticisi Human Horizons’ın bir markası olan HiPhi, X ve Z modellerinin ardından Y SUV modeliyle Şangay Otomobil Fuarı’nda boy gösterdi. Aracın kapılarının üst kısımları bir kanat gibi yukarıya doğru açılıyor. Firmanın üç aracı da Avrupa pazarına girecek. Önümüzdeki dönemde Türkiye pazarında da görme ihtimalimiz bulunuyor.
Avrupa’yı hedefleyen bir marka olan NIO, özellikle geniş ailelerin tercih edeceği otomobiliyle Şangay Otomobil Fuarı’nda yer aldı. ES8, 6 ve 7 koltuklu seçeneklerine sahip. Elektrikli ve otonom bir otomobil olan ES8, önümüzdeki yıllarda ülkemizde de rekabetçi fiyatlarla pazara girebilir.
Çinli elektrikli otomobil şirketi Hozon Auto tarafından üretilen Neta S, aslında ilk olarak 2021’deki Şangay Otomobil Fuarı’nda görülmüştü. Otonom sürüş özelliklerine sahip Neta S’in 650 km menzili bulunuyor. 462 beygirlik güç üretebilen otomobilin 95 kWh bataryası bulunuyor.
Orta boy bir SUV olarak karşımıza çıkan Denza N7, fuarda büyük bir ilgiyle karşılaştı. 230 kW’lık (313 hp) tek bir elektrik motoruna sahip giriş seviyesi modeli ile 390 kW’lık (530 hp) iki elektrik motorlu modeli ile görücüye çıkan Denza N7, hem iç hem de dışarıda şık bir tasarıma sahip.
Fuarda hem içten yanmalı hem de elektrikli olmak üzere tüm dünyadan otomobil üreticilerinin araçları sergileniyor. Sizce Çin’in elektrikli otomobil piyasasına girişi otomobil pazarında ne gibi değişimlere yol açacak?
Yorumlar (0)