Çin başta olmak üzere Uzak Doğu’da sıcak suya olan ilgi, merak konusu oluyor. Hatta Google’da bile onlarla ilgili en çok sorgulanan şeyler arasında.
40 derecelik havada bile cayır cayır sıcak su içmelerinin ne gibi bir sebebi olabilir ki? Bize tuhaf gelse de onlar için sıradan olan bu alışkanlığın kökenini anlatalım.
Zhou Hanedanlığı döneminde (MÖ 400-300) ortaya çıkan inanca göre sıcak su; bütün evrenin işleyişini, hareketini açıklayan Yin-Yang’daki Yin’i içeriyordu. Ayrıca Çin tıbbında sıcak suyun; hamile kadınların, yaşlıların ve hastaların sahip olduğu nemi vücuttan attığına inanılıyordu.
Tarihleri biraz daha ilerletip 1862’ye geldiğimizde ise karşımıza kolera salgını çıkıyor. O dönemlerde günde yaklaşık 3000 kişi ölüyordu ve araştırmalar, salgının kuzeye doğru yayılma nedeninin Büyük Kanal üzerindeki ulaşımdan kaynaklandığını gösterse de batıl inanca göre Güneylilerin kaynamış su içmesiyle bağlantılıydı.
Biraz daha yakın tarihe gelelim. 1930’larda Qinq Hanedanı’nı deviren Çin Milliyetçi Partisi, modern bir Çin kültürü inşa etmeye çalıştı ve sıcak su tüketimini hastalıkları önleyebilecek bir şey olarak lanse etti. “Yeni Hayat” adlı hareketlerinin bir parçası hâline getirerek sıcak suyu resmen ulusal bir politika yaptılar.
Bugün sıcak su içmek, binlerce yıllık Çin tarihi ve kültürünün önemli yapı taşlarından oldu. Bunların yanı sıra Çin’de musluk suyu sterilize edilmediğinden içilmek üzere yeterince filtrelenmiyor ve tortu, pas, bakter, virüs, klor gibi maddeleri taşıyabiliyor. Kaynatarak bu kirlerden kurtulmaya çalışıyorlar.
Yorumlar (0)